Izvor: Nezavisne Novine, 20.Dec.2016, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naknade odbornicima u Doboju biće prepolovljene?

DOBOJ - Nekada najplaćenijim u RS, odbornicima u Skupštini grada Doboj naknade bi navodno mogle biti prepolovljene, pa bi umjesto sadašnjih 517 KM iznosile 250 KM.

Odbornici novog saziva Skupštine kažu da još nisu dobili nijedan paušal, koji će iznositi 50 procenata prosječne plate zaposlenih u organima lokalne uprave, ne računajući primanja funkcionera.

Koliko iznosi prosječna plata radnika u lokalnoj administraciji nismo uspjeli saznati, a koliko će ubuduće >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << primati narodni predstavnici znaće se u četvrtak, nakon sjednice lokalnog parlamenta.

S obzirom na ekonomsku moć građana, svako smanjenje naknada je opravdano, smatra Vedran Gligorić, odbornik SP-a, te dodaje da paušal ne bi smio biti veći od najniže plate u RS.

"Nekada su paušali bili jako, jako visoki i uglavnom nezasluženi. Dobar dio odbornika čisto je sjedio tamo (na sjednici Skupštine) da im prođe vrijeme, s jedinim zadatkom da dignu ruku za ili protiv", kaže Gligorić.

Odbornike više treba da interesuje kako da svojim radom poboljšaju poslovni ambijent, a ne kolika im je naknada, smatra Slađan Jović, odbornik DNS-a.

"Ja mislim da se nijedan odbornik nije kandidovao na izborima radi naknade, tako da ne bi trebalo u njihovom daljem radu da utiče odbornička naknada, da oni kvalitetnije rade", kazao je Jović.

Prije skoro osam godina dobojski odbornici su sa 1.500 KM bili najplaćeniji u RS, nakon pritiska javnosti naknade su vremenom smanjivane, a zatim je njihovu visinu odredio zakonski okvir.

Slobodan Vasiljević, odbornik PDP-a smatra da, osim o visini odborničkih naknada, treba da se pozabave i primanjima odbornika po više osnova, jer mnogim njegovim kolegama paušal nije jedino primanje.

"Na budžetu su, ili republičkom ili gradskom. Možda bi trebalo u tom smjeru ići da vidimo da li trebaju i da li je to korektno da po dva osnova primaju naknade sa državnih jasala", kazao je Vasiljević.

S njim se slaže i Sretko Đurković, odbornik NDP-a, koji je na konstitutivnoj sjednici lokalnog parlamenta najavio da će u toku svog trećeg mandata raskrinkati sve koji imaju primanja po više osnova.

Odbornici vladajuće većine mahom su zaposleni u preduzećima i ustanovama čiji je osnivač grad i koje se finansiraju iz gradske kase, dok među opozicionim odbornicima prednjače oni koji rade u republičkim institucijama ili ustanovama, koje se u cijelosti ili dijelom finansiraju iz republičkog budžeta.

Od 31 odbornika jedina nezaposlena je Dajana Davidović, odbornica SP-a, kojoj će paušal biti jedino primanje, a najmanje u skupštinskim klupama sjedi privatnih preduzetnika.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.