Najviši troškovi, najslabiji rezultati

Izvor: Politika, 21.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najviši troškovi, najslabiji rezultati

U poređenju s drugih pet bogatih zemalja – Australijom, Kanadom, Nemačkom, Novim Zelandom i Velikom Britanijom, Amerikanci stoje mnogo lošije kada je reč o brizi države i njenim efektima za njihovo zdravlje, pokazali su rezultati istraživanja jedne civilne organizacije za napredak zdravstvene zaštite iz Njujorka.

"Američki zdravstveni sistem je najskuplji na svetu, ali komparativne analize stalno pokazuju da SAD zaostaju u rezultatima po pet glavnih kriterijuma – kvalitetu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dostupnosti, rezultatima, pravednosti i javnom zdravlju", ističe se u zaključcima istraživanja.

Sjedinjene Države su jedina zemlja u istraživanju koja nema univerzalno zdravstveno osiguranje, što je delimično objašnjenje za loše rezultate u kategorijama dostupnosti i pravednosti zdravstvenog sistema, sigurnosti pacijenta i ukupnih rezultata nacionalnog zdravstva.

Istraživanje lekarske prakse takođe je pokazalo da SAD zaostaje u prihvatanju informacione tehnologije i korišćenju medicinskih sestara za poboljšanje zdravstvene nege hroničnih bolesnika.

Na prvom mestu istraživanja kvaliteta zdravstvenog sistema je Nemačka, a slede Velika Britanija, Australija, Novi Zeland i Kanada.

Troškovi zdravstva po stanovniku najviši su u SAD – 6.102 dolara u 2004. godini, dok su u Nemačkoj 3.005 dolara, u Kanadi 3.165, na Novom Zelandu 2.083, u Australiji 2.876 i Velikoj Britaniji 2.546 dolara.

U zdravstvenom sistemu u SAD-u oko 45 miliona ljudi uopšte nema zdravstveno osiguranje, prema procenama vlade iz 2005. Pitanje uvođenja univerzalnog zdravstvenog osiguranja, koje je standard u razvijenim zemljama, postalo je važna tema političkih kampanja u SAD-u, uključujući i sadašnju kampanju za predsedničke izbore 2008. godine.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.