Najviše glasova  pripalo SNS /video/

Izvor: Blic, 06.Dec.2009, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najviše glasova pripalo SNS /video/

Na juče održanim vanrednim lokalnim izborima za Skupštinu opštine Voždovca najveću podršku građana dobila je Srpska napredna stranka (SNS). Za naprednjake je, prema preliminarnim rezultatima, glasalo 34,9 odsto birača. Najveće rivale SNS, koaliciju oko Demokratske stranke (DS) podržalo je 28,7 odsto Voždovčana.

Prema rezultatima obrađenim sa oko 73 odsto biračkih mesta, koalicija DSS-NS osvojila je 8,7 odsto glasova, a koaliciju oko SPS podržalo 6,9 odsto birača. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << LDP je, prema tim podacima, dobio podršku 5,14 odsto birača i do zaključenja ovog izdanja jedina nedoumica bila je da li je ova partija prešla cenzus.

Sve ostale stranke, koalicije i grupe građana nisu prešle cenzus.

Naprednjaci nisu krili oduševljenje izbornim skorom pa su se, kad je već bilo jasno da su ubedljivo pobedili, bacili na slavlje. Vidno raspoložen lider SNS Tomislav Nikolić rekao je da je ovakav rezultat „želja Srbije i za naredne parlamentarne izbore"

- Narod očekuje da se radi za vreme mandata, a ne samo pred izbore. To što su asfaltirali, počeli da uvode vodovod i kanalizaciju, dele telefone, a sve neposredno pred same izbore, narod je prepoznao kao manipulaciju i zato sam znao da ćemo pobediti – rekao je Nikolić.

Na pitanje da li je moguće očekivati koaliciju sa DS, Nikolić je rekao: „Ko kaže da i tako nešto nije moguće".

- Pozivam DS da javno kažu koliko je kriminalaca u njihovim redovima, onda ću reći i ja. Ali, zbog tih kriminalaca u njihovim redovima koalicija sada nije moguća – kazao je Nikolić.

Oduševljenje nije krio ni Nikolićev zamenik Aleksandar Vučić.

- Ubedljivo smo pobedili, *imamo šest odsto više nego na prethodnim izborima, a za 20 odsto smo uvećali popularnost stranke. Čestitam DS-u na izuzetnoj borbenosti, ali i pored sve kampanje, nisu uspeli da nas pobede. DS i SNS su sada dve najveće stranke i tako će biti i narednih deset godina. Mi smo pobedili i pored toga što imamo manje resursa, para, mašina, ali naši ljudi na terenu su se junački borili za svaki glas i čoveka – rekao je Vučić istakavši da mu je ovo najvažniji dan od ćerkinog rođenja.

I koalicija oko DS sinoć je u Opštinskom odboru ove stranke, uz prisustvo mnogobrojnih simpatizera i članova, organizovala čekanje izbornih rezultata, pa su u prostorije demokrata svraćali opštinski i gradski funkcioneri, uključujući i predsednika Gradskog odbora DS i gradonačelnika Dragana Đilasa.

Nosilac liste „Za bolji Voždovac – Boris Tadić" Branko Arsenijević takođe je rekao da je najviše glasova osvojila SNS i čestitao naprednjacima na pobedi, kao i svim učesnicima ovih izbora.

- Konačan broj mandata koje su stranke i koalicije osvojile znaće se tek pošto se obrade podaci sa svih izbornim mesta. Izlaznost jeste bila veća, ali daleko manja nego prošle godine na parlamentarnim izborima. Voždovčani nisu bili u dovoljnoj meri svesni važnosti ovih izbora - rekao je Arsenijević, zahvalio se svima koji su glasali za koaliciju oko DS i istakao da se bitka za Voždovac nastavlja.

U toku večeri oglasio se i G17 plus sa tvrdnjom da iako je na jučerašnje izbore izašlo 42,7 odsto birača, to je ipak bilo znatno manje nego na parlamentarnih izborima u maju prošle godine.

Nisu prešli cenzus

LDP - Čedomir Jovanović*

G17 plus - Mlađan Dinkić

SRS - dr Vojislav Šešelj

NP - Maja Gojković

SRPSKA SLOGA - Ljubomir Simić

NAPRED ZA OPŠTINU AVALSKI VENAC - Zdravko Pršić

PARTIJA VETERANA SRBIJE - general Vukajlo Čađenović

GEPS ZA VOŽDOVAC - Prof. dr Jovan Filipović

SRBIJA 21 - Ivan Markov

NIJEDAN OD PONUĐENIH ODGOVORA

* Čeka se konačan izveštaj izborne komisije

Slavlje i na ulicama

Veliki broj pristalice Srpske napredne stranke je sinoć, pošto su saznali rezultate izbora na Voždovcu, viđen kako slave na centralnim gradskim ulicama. Oni su, vozeći se automobilima, mahali zastavama i drugim obeležjima ove partije.

Vukanić „već sutra" počinje da radi

Prema podacima Opštinske izborne komisije, izlaznost na jučerašnjim izborima bila je oko 42,7 odsto, što je za oko 10 odsto više nego što je to bio slučaj u junu ove godine. Tokom jučerašnjeg dana glasali su svi predstavnici stranaka i nosioci lista koji žive na Voždovcu. Biračko pravo juče je iskoristio nosilac liste SNS Dragan Vukanić, poručivši Voždovčanima da veruju „onima koji su obećali da će da rade, koji će da ispune ono što su obećali i koji će to već od sutra da počnu”. Juče je glasao I nosilac liste "Za bolji Voždovac” Branko Arsenijević, nosilac liste DSS-NS Lane Gutović, ministar energetike Petar Škundrić, potpredsednica NS Dubravka Filipovska"

Nikolić: Čestitao nam predsednik Tadić

Sinoćno slavlje u SNS proteklo je uz jelo, piće i muziku. U jednom trenutku Nikolić je, pogledavši u svoj mobilni telefon, rekao prisutnima: „Ljudi, da vam kažem. Predsednik Boris Tadić nam je čestitao pobedu".

Vučićeva čestitka Filipovskoj

Aleksandar Vučić je rekao i da će, kako stvari stoje, SNS moći samo sa koalicijom DSS-NS da formira vlast. To je potrvrdio i u razgovoru sa Dubravkom Filipovskom (NS) koja ga je tokom večeri pozvala da čestita pobedu: „Hvala Dubravka, čestitam i ja tebi koaliciju", kazao je Vučić.

Prema nezvaničnim podacima, u slučaju da LDP ipak ne preskoči cenzus, raspored mandata bi mogao da bude sledeći: SNS 26, koalicija oko DS 20, DSS-NS 6, SPS-PUPS-JS 4 mandata (ukupno 56).

Mogući raspored mandata Raspored Mandata bez LDP

SNS 24

DS 19

DSS-NS 6

SPS-PUPS-JS 4

LDP 3 SNS 26

DS 20

DSS-NS 6

SPS-PUPS-JS 4

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.