Izvor: Blic, 06.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najučestaliji prelomi izazvani osteoporozom

Zbog smanjene gustine kostiju uzrokovane osteoporozom, koju nazivaju i epidemijom 21. veka, u Srbiji se godišnje zabeleži više hiljada preloma vrata bedrene kosti (kuka), najčešće kod žena, ali i kod muškaraca starijih od 50 godina. Osim preloma kuka najčešći su prelomi pršljenova i karlične kosti. Kod žena se rizik od preloma karlice znatno povećava u prvih pet godina nakon menopauze, a najveći rizik je između 60. i 70. godina.

Prelom zgloba kuka
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Ovaj prelom se najčešće događa u starijoj životnoj dobi, a nastaje zbog pada na ravnoj podlozi. Uglavnom je posredi prelom vrata bedrene kosti. Karakterističan simptom je izražena bol u kuku i nemogućnost hoda na povređenoj nozi, a povređena noga je kraća u odnosu na zdravu. Odmah pozovite Hitnu pomoć, koja će povređenu osobu transportovati u nadležnu ustanovu u ležećem položaju na nosilima. Nemojte ni pokušavati da hodate na povređenoj nozi. Lečenje ovog preloma je operativni zahvat koji treba da obavite što pre nakon preloma.

Prelom distalnog dela palačne kosti

To je najčešći prelom na ruci i uglavnom nastaje nakon pada na ruku. Prepoznaje se po izraženim simptomima poput bola u području ručnog zgloba s izlivom krvi i oteklinom, kao i nemogućnošću izvođenja pokreta u ručnom zglobu nakon preloma.

Ako vam se ovakav prelom već desi šaku s podlakticom položite na ravni i čvrsti predmet (daska) i zamotajte ruku oko tog čvrstog predmeta. Nakon toga potražite lekarsku pomoć u bolničkoj ustanovi radi daljnje dijagnostike. Ovi prelomi najčešće leče nameštanjem kosti i to u lokalnoj anesteziji, a nakon toga sledi imobilizacija preloma longetom.

Prelom pršljenova

Radi se o najučestalijim osteoporotskim prelomima, čak su 2-3 puta učestaliji od preloma kuka, posebno kod žena. Uglavnom se radi o spontanom prelomu korena pršljenova i to najčešće u području grudnih pršljenova. Simptomi preloma su nagla bol u leđima nakon minimalne povrede, a često i kad povrede nema. Posledice preloma su i gubitak visine, i deformiteti kičme, koji dovode do smanjene pokretljivosti pacijenta. Lako se otkriju na klasičnoj rendgenskoj snimci kičme. Lečenju se pristupa individualno, zavisno od istorije bolesti, lokalizaciji simptoma i radiološkom nalazu. Uglavnom se u svrhu lečenja ovih preloma koriste razni ortopedski aparati i steznici uz fizikalnu terapiju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.