Najstarija Biblija postavljena na internet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2009, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najstarija Biblija postavljena na internet

LONDON - Oko 800 stranica najstarije hrišćanske Biblije restaurirano je i postavljeno na internet.

Posetioci sajta "Kodeks sinatikus" mogu da vide snimke manuskripta Kodeks sinaitikus, prenosi Bi-Bi-Si.

Fragmente dokumenta iz četvrtog veka, napisanog na pergamentu grčkim jezikom, restaurirale su institucije u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Egiptu i Rusiji.

Stručnjaci kažu da ova Biblija predstavlja "prozor sa pogledom u razvoj ranog hrišćanstva" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i da njena dostupnost nudi nove prilike istraživačima.

Originalna verzija ovog dokumenta imala je oko 1 460 stranica, a svaka je dimenzija 40 sa 35 centimetara.

Britanska biblioteka označila je predstavljanje manuskripta izložbom koja sadrži razne istorijske dokumente i artefakte u vezi sa ovim dokumentom.

Kodeks sinaitikus ležao je nedirnut u jednom manastiru na Sinaju punih 1 500 godina, a nakon što je otkriven 1844. godine, podeljen je između Egipta, Rusije, Nemačke i Britanije.

Smatra se da je dokument opstao zbog toga što je pustinjski vazduh idealan za prezervaciju i zato što je manastir na "hrišćanskom ostrvu u muslimanskom moru" ostao nedirnut kroz istoriju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.