Najskuplji ratovi u američkoj istoriji

Izvor: RTS, 01.Apr.2013, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najskuplji ratovi u američkoj istoriji

Ratovi u Avganistanu i Iraku najskuplji su u istoriji SAD, piše u izveštaju Univerziteta Harvard. Kako ističe taj prestižni univerzitet, poreski obveznici platili već šest hiljada milijardi dolara ratove koji će dominirati federalnim budžetima narednih decenija.

Američki ratovi u Avganistanu i Iraku koštaće poreske obveznike šest hiljada milijardi dolara, kao najskuplji u istoriji SAD, navodi se u studiji Harvard univerziteta i dodaje da će ti ratovi dominirati federalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << budžetima narednih decenija.

"SAD su već potrošile skoro dve hiljade milijardi dolara na direktna finansiranja operacija "Trajna sloboda, Iračka sloboda i Nova zora", piše u harvardskom izveštaju pod nazivom "Finansijsko nasleđe Iraka i Avganistana: kako će ratne odluke o trošenju novca ograničiti budžete nacionalne bezbednosti u budućnosti".

Ti troškovi su međutim, samo deo ukupnih ratnih troškova. Najveći troškovi kao što su medicinska nega i invalidske naknade tek treba da budu isplaćene vojnicima. Procenjuje se da će oko 2,5 miliona američkih veterana dobijati državne naknade.

Projektovani troškovi su konstantno i drastično rasli od početka konflikata - 2003. godine je za troškove ratova u Avganistanu i Iraku iz budžeta izdvojeno 81,2 milijarde dolara.

Visoki zvaničnik Bele kuće Stefan Fridmen je 2002. godine podneo ostavku pošto je javno izneo procenu da rat u Iraku košta 200 milijardi dolara. Kasnije je ministar odbrane Robert Gejts 2007. godine zatražio od Kongresa dodatnih 42,3 milijarde dolara za ratove u Iraku i Avganistanu.

Američki mediji navode da se isplate naknada vijetnamskim i zalivskim veteranima još uvek opterećuju budžet.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.