Najniža cena za vrtić sada je 1.257 dinara

Izvor: Blic, 06.Nov.2009, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najniža cena za vrtić sada je 1.257 dinara

Novim Pravilnikom o radu predškolskih ustanova izvršena je izmena regresne skale. Ukinuta je dosadašnja najniža cena boravka u vrtiću u iznosu od 694 dinara i formirane su nove privilegovane grupe korisnika.

Posle 16 godina, usvojen je novi Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na regresiranje troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi, koji je nedavno stupio na snagu.

- Novim Pravilnikom neće se menjati cene boravka u vrtiću odnosno neće biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poskupljenja. Međutim, ukinut je procenat učešća roditelja u cenu od 6,07 odsto (694 dinara), jer je uočeno da je navedeni procenat nerealno nizak. Posebno kada se uzme u obzir dodatno umanjenje za 20 odsto po detetu kada dvoje ili više dece koristi usluge predškolske ustanove, kao i činjenica da su korisnici Materijalnog obezbeđenja porodice (MOP-a) oslobođeni plaćanja, a da je u ovoj grupaciji i veći broj korisnika usluga sa jednim ili oba zaposlena roditelja. Zato je predloženo da najniži cenzus bude 11 odsto odnosno 1.257 dinara - objašnjava Ljiljana Jovčić, sekretarka za dečju zaštitu i dodaje da će se visina cene određivati u zavisnosti od stvarno utvrđenog materijalnog statusa porodice, čime će se zaštititi one sa najnižim prihodima.

Druga velika novina je i da će se od sada uzimati u obzir i izdaci koje porodice imaju po osnovu stambenih kredita za prvi stan kao i po osnovu podstanarskog statusa. Prihodi ovih porodica će se umanjivati za 10 odsto pre utvrđivanja prava na regres, na osnovu priložene dokumentacije iz Poreske uprave odnosno kopije ugovora zaključenog sa stanodavcem i overenog kod nadležnog suda.

- Isti popust imaće i devojčice i dečaci oboleli od celiakije ili dijabetesa zbog specifičnog režima ishrane, koji im se u ustanovi ne može obezbediti, a čije troškove snose roditelji. Za treće i četvrto dete u porodici, kao i za trojke, četvorke i duple blizance, roditelji imaju popust od 50 - ističe Jovčićeva.

U cilju veće zaštite samohranih roditelja, za njih je predviđen popust od 25 odsto, a pravo na regresiranje imaju i deca ratnih vojnih invalida prve i četvrte grupe iz oružanih akcija posle 1990. godine.

Mesto u vrtiću nema oko 3.500 mališana, što bi trebalo da se promeni do leta sledeće godine.

Obavezno uverenje iz Poreske uprave

Da ne bi bilo zloupotreba, roditelji su u obavezi da jednom godišnje, do aprila meseca tekuće godine, pored ostale dokumentacije, dostave i uverenje Poreske uprave o svim ostvarenim prihodima za prethodnu godinu, po svim osnovima: zakupnine, dividende, autorska prava, ugovori o delu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.