Najmlađi planinar: Sa 16 meseci osvaja vrhove

Izvor: Blic, 20.Sep.2015, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najmlađi planinar: Sa 16 meseci osvaja vrhove

Tatjana (33) i Nenad Podovac (35) iz Niša preneli su svoju ljubav prema planinarenju i na svog sina.

Njihova ljubavna priča prožeta je avanturama od samog početka. Prvo je on nju spasao kada je pala sa litice, kasnije se ona zaljubila u njega i venčali su se na Tremu, najvišem vrhu Suve planine.

Iako se Tatjana plašila da možda neće moći da postane majka zbog pada u ambis i provedenih 10 sati u snegu dok su je spasavali, sreća joj se ipak osmehnula i pre nešto >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << više od godinu dana ona i Nenad dobili su sina Nikolaja.

Mlađani Podovac ima 16 meseci, a već osvaja planine dok ga otac nosi na ramenima. Sledeća destinacija koju će ovaj mališan posetiti krajem septembra biće baš Trem, mesto koje je spojilo njegove roditelje.

- Nikolaj obožava prirodu, miran je i poslušan. Ustaje u pet sati, a već oko sedam krećemo na planinarenje. Obišli smo Koritnjak, Kalafat, Bubanj, Kamenički vis, Čegar, Gradac, Jelašničku klisuru... Uglavnom idemo samo nas dvojica, dok nam se mama pridruži ponekad - priča Nenad.

Krštenje na Suvoj planini

Mali Nikolaj po svemu sudeći biće kršten na Tremu, kaže njegov otac Nenad. “Ukoliko sveštenik bude mogao da dođe, bilo bi dobro da osveštamo Trem i podignemo neku omanju crkvu. Voleo bih da krstim sina na Tremu, mestu gde sam upoznao svoju ljubav. To su zasad želje i planovi, videćemo da li ćemo ih ostvariti”, kaže Nenad.

Tatjana i Nenad postali su poznati javnosti nakon pomenutog venčanja na Tremu 2012. godine. Njihova priča nikoga nije ostavila ravnodušnim. Kroz makadamske puteve, šumu i kamenjare i svatovi su tog avgustovskog dana osvojili najviši vrh Suve planine (1.800 metara).

Iako je reč o usponu koji je veliki izazov čak i za iskusnije planinare (osvajaju ga tek iz drugog, trećeg puta), svatovi su to učinili iz prve. Taj ispit sada će morati da položi i maleni Nikolaj.

- Prošao sam Suvu planinu nebrojano puta, poznajem svaki metar odlično. Nikolaj će sigurno uživati, a ovog puta će nam se i mama pridružiti. Tanja i ja volimo planinu, a tu ljubav smo preneli i na Nikolaja koji zaista uživa sa mnom i raduje se svakom izletu. Nedavno sam ga vodio na mušičarenje, uživa i u vodi - kaže Nenad.

Mama Tatjana oduševljena je što njen prvenac već sa godinu dana osvaja vrhove planina.

- Nikolaj zaista uživa u prirodi. Kad god imam vremena, pridružim im se na planinarenju, a ukoliko ne mogu, njih dvojica idu sami. Nenad odlično poznaje planine, tako da nemam problem da ih pustim same u prirodu - kaže mama Tanja.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Mališan sa 16 meseci osvaja vrhove planina

Izvor: Radio 021, 20.Sep.2015

Tatjana (33) i Nenad Podovac (35) iz Niša preneli su svoju ljubav prema planinarenju i na svog sina...Njihova ljubavna priča prožeta je avanturama od samog početka. Prvo je on nju spasio kada je pala sa litice, kasnije se ona zaljubila u njega i venčali su se na Tremu, najvišem vrhu Suve planine...Iako...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.