Najmanje 155 mrtvih u pojasu Gaze

Izvor: RTS, 27.Dec.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najmanje 155 mrtvih u pojasu Gaze

Izraelska vojska izvela seriju vazdušnih napada na mete Hamasa u pojasu Gaze. Poginuo 271 Palestinac. "Akcije bi mogle da potraju", izjavio premijer Izraela. U znak osvete, Hamas ispalio više raketa na jug Izraela, usmrtivši jednu ženu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun pozvao je na hitni prekid nasilja na jugu Izraela i u pojasu Gaze.

Evropska unija takođe poziva na hitan prekid vatre. "Veoma smo zabrinuti zbog događaja u Gazi. Apelujemo na sve >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da iskažu maksimum suzdržanosti", saopšteno je iz kabineta specijalnog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost.

U poruci se ističe da "sve mora biti učinjeno da se obnovi primirje".

Moskva insistira na neophodnosti zaustavljanja žestokih raketnih napada, "koji su već prouzrokovali velike žrtve i patnje među palestinskim stanovništvom".

"Istovremeno, pozivamo Hamas da prestane sa napadima na izraelsku teritoriju", saopštilo je Ministarsvo spoljnih poslova Rusije.

Bela kuća je poručila Izraelu da izbegava civilne žrtve tokom vazdušnih napada, ali nije pozvala na zaustavljanje vojnih akcija protiv Hamasa, koga SAD smatraju terorističkom organizacijom.

Državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs okrivila je Hamas za prekid primirja koji je izazvao žestoke napade Izraela na pojas Gaze.

U napadima izraelske avijacije na pojas Gaze poginuo je 271 Palestinac, a više od 700 ranjeno.

Prema izjavama lekara, više od 100 osoba, ranjenih u najtragičnijem danu izraelsko - palestinskog sukoba, je u veoma teškom stanju.

Premijer Izraela Ehud Olmert izjavio je da bi vojne akcije u pojasu Gaze mogle da potraju i pozvao građane u južnom delu države da izdrže raketne napade Hamasa.

Udari izraelskih snaga počeli su bez upozorenja, pola sata pre podneva, u znak odgovora na pojačanu minobacačku i raketnu vatru Hamasa na jug Izraela.

U prvom naletu učestvovalo je 60 aviona koji su pogodili čak 50 meta i uništili više od 30 objekata Hamasovih bezbednosnih snaga. Pojas Gaze je bombardovan sa oko 100 bombi, što je izazvalo haos i paniku.

Odmah nakon prvog talasa napada, uzletelo je još 20 aviona koji su gađali rampe za ispaljivanje raketa kako bi se umanjila opasnost od odmazde Hamasa.

Dok izraelska strana tvrdi da su većina žrtava operativci Hamasa, Palestinci ističu da ima puno civilnih žrtava. Iz pretrpanih palestinskih bolnica stižu apeli davocima krvi da se hitno jave, kako bi se zbrinuli povređeni.

Hamas je odgovorio ispaljivanjem najmanje 15 raketa na jug Izraela, ubivši jednog izraelskog civila.

"Sada je vreme za borbu"

Izraelska vojska je potvrdila da je izvela opsežne vazdušne napade na pojas Gaze sa ciljem da "zaustavi terorističke napade koji su poslednjih nedelja izvođeni na nastanjena mesta na izraelskoj teritoriji".

"Upozorili smo na naše napade palestinsko civilno stanovništvo u pojasu Gaze, a Hamas koji se krije među tim stanovništvom je jedini odgovoran za ovu situaciju", rekao je portparol izraelske vojske.

Izraelske vlasti su poslednjih dana upozoravale da će odgovoriti na raketne napade koji su izvođeni sa palestinske na izraelsku teritoriju, pripisujući te napade Hamasu.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak je rekao da je zemlja suočena s periodom koji neće biti "ni lak, ni kratak i koji zahteva odlučnost dok se ne promeni situacija na jugu zemlje".

"Postoji vreme za zatišje i vreme za borbu. Sada je vreme za borbu", rekao je Barak.

Odgovor Hamasa 

Islamski radikalni pokret Hamas i drugi palestinski pokreti pozvali su svoje borce na osvetu zbog izraelskih vazdušnih napada u pojasu Gaze.

Lider Hamasa u egzilu Kaled Mešal pozvao je na "treću intifadu" - novi "ustanak za nacionalno oslobođenje Palestinaca".

Mešal je pozvao na vojnu "intifadu" protiv cionističkog neprijatelja", kao i na "mirnu intifadu iznutra" protiv umerenog palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Vođa Hamasa u pojasu Gaze Ismail Hanije uputio je poruku palestinskom narodu da pojas Gaze nikada neće pasti pod kontrolu Izraela, bez obzira koliku silu budu upotrebile izraelske vlasti.

"Nećemo napustiti našu zemlju, nećemo podići belu zastavu, i nećemo kleknuti ni pred kim osim pred Bogom", navodi se u pismu Hanijea palestinskom narodu.

Sastanak šefova diplomatije Arapske lige

Ministri inostranih poslova arapskih zemalja sastaće se sutra u Kairu, kako bi zauzeli zajednički stav o izraelskim napadima, saopštio je generalni sekretar Arapske lige Amr Musa.

Libija će, istovremeno, kao jedina arapska zemlja koja je članica Saveta bezbednosti UN, zatražiti hitan sastanak Saveta, rekao je Musa.

Amr Musa je izjavio da su današnji napadi samo početak. "Suočeni smo sa kontinuiranim spektaklom, brižljivo isplaniranim, tako da treba da očekujemo da će biti puno žrtava", rekao je generalni sekretar Arapske lige i ocenio da predstoji velika humanitarna katastrofa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.