Izvor: Nezavisne Novine, 16.Nov.2017, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najgori borci Islamske države na slobodi

Raka je oslobođena, Islamska država je pred slomom, ali njihov trag ostaje. Ostaju i mitovi o njihovom bijegu iz dojučerašnjeg sjedišta samoprozvanog kalifata.

BBC donosi priču o planiranom i dogovorenom bijegu stotina ISIL-vih džihadista i njihovih porodica iz Rake.

U konvoju dugom nekoliko kilometara svoje utočište su našli i brojni strani džihadisti, zajedno s tonama municije i oružja. U početku su svi negirali svoju upletenost u dogovor. Amerikanci, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << najveći vojni saveznici lokalnih kurdskih snaga, prvo nisu htjeli ništa komentarisati. Sa svoje strane, barem tako tvrdi BBC, ni Kurdi nisu bili ništa voljniji reći što se tačno dogodilo.  Nekih 250 boraca ISIL-a dobilo je dopuštenje da napuste Raku, s 3.500 članova njihovih porodica.

"Nismo htjeli da iko ode", kazao je pukovnik Rajan Dilon, portaparol operacije Inherent Resolve, koalicije država protiv ISIL-a dodajući: "Ali to ide u srž naše strategije i saradnje s lokalnim vođama na terenu. Sve se svodi na Sirijce - oni su ti koji se bore i umiru, donose odluke o operacijama."

Dok je zapadnjački oficir prisustvovao pregovorima, oni nisu učestvovalii u raspravama. Pukovnik Dilon, međutim, tvrdi da su Raku napustila samo četvorica stranih boraca i sada su u pritvoru SDF-a, sirijskih pobunjenika predvođenih kurdskim borcima.

BBC, ipak, otkriva i jednu drugu stranu priče. Abu Musab Huthaifa bio je jedan od najpoznatijih likova u Raki. Šef ISIL-ove obavještajne službe bio je u konvoju na putu izvan grada 12. okrobra. Ali sada je iza rešetaka, a njegova priča odražava posljednje dane smrvljenog kalifata. Islamska država nikad ne pregovara. Ubice bez kompromisa - to je neprijatelj koji igra po drugačijim pravilima. Barem tako ide mit. Ali u Raki nije se ponašao drugačije od bilo koje druge gubitničke strane. Stjerani u ugao, iscrpljeni i u strahu za svoje porodice, borci ISIL-a sjeli su za pregovarački stol pod prijetnjom američkih bombi.

"Vazdušni napadi su su trajali gotovo 10 sati. Ubili su oko 500 ili 600 ljudi, boraca i njihovih porodica. Nakon 10 sati ponovno su započeli pregovori. Oni koji su prvo odbacili sporazum promijenili su svoje mišljenje. I tako smo napustili Raku", kaže Abu Musab Huthaifa.

Tri su prethodna pokušaja pregovaranja o mirovnom sporazumu propala.

"Samo smo ponijeli naše lično oružje i ostavili iza sebe sva teška oružja. Ali ionako nismo imali teška oružja ", kaže Abu Musab.

Sada u zatvoru na tursko-sirijskoj granici, on je otkrio detalje o onome što se događalo konvoju kada je sigurno stigao na teritoriju ISIL-a. Kaže da je konvoj otišao u sela istočne Sirije, nedaleko od granice s Irakom. Hiljade su pobjegle, kaže on. Pokušaj bijega Abu Musaba služi kao upozorenje Zapadu zbog prijetnje oslobođenih iz Rake. Kako je jedan od najzloglasnijih ISIL-ovaca mogao pobjeći kroz neprijateljsku teritoriju i gotovo izbjeći zarobljavanje? Abu Musab imao je dobar plan, odlučio je platiti krijumčarima ljudi i uzdati se u njihovu pomoć. Međutim, krijumčari su ga napustili negdje u bespućima Sirije i pokušavao se sam snaći. Nije mu to uspjelo i završio je u rukama Slobodne sirijske vojske i oni su ga predali u ruke Turskoj, gdje se i danas nalazi.

(Express.hr) 

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

BBC: Mračne tajne akcije u Raki " džihadisti su slobodni?

Izvor: B92, 16.Nov.2017

Raka je oslobođena, Islamska država je pred slomom, ali njihov trag ostaje, navodi BBC i ističe da su iz Rake pobegle stotine džihadista...U konvoju dugom nekoliko kilometara svoje utočište su našli i brojni strani džihadisti, zajedno s tonama municije i oružja...U početku su svi negirali svoju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.