Najezda smrdibuba, kako se boriti protiv njih

Izvor: N1 televizija, 08.Okt.2018, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najezda smrdibuba, kako se boriti protiv njih

U našim stanovima, na ulici, ali i u gradskom prevozu, čak i u bolnicama, primetna je ovih dana najezda smrdibuba. Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide kaže da se protiv njih možemo boriti sprejevima protiv insekata koji su u širokoj upotrebi, i - kao s komarcima - stavljanjem mrežica i komarnika na prozore.

Aleksić kaže da su smrdibube invaznivna vrsta i poljoprivredna štetočina. Bezopasne su po ljude, ne ujedaju, jedino što se brane ispuštanjem neprijatnog mirisa, navodi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
On kaže da je domaća, zelena smrdibuba koju smo sretali ranjih godina, "potisnuta od strane ove mramoraste", poreklom iz jugoistočne Azije, a koja se širi od 2011. godine,

Ona je štetočina poljoprivrednih proizvoda, kaže gost N1 koji dodaje da se naši poljoprivrednhici za sada dobro bore s njom. "Još nije raširena toliko kod nas... U SAD, gde je prisutna od 1997, imaju teškoće jer je već razvila rezistentnost na primenjene insekticide".

Kaže da ima više faktora za ovu najezdu. "Svake godine "iskoči" neka vrsta sa svojom brojnošću kad im ekološki faktori odgovaraju. Ova godina je bila povoljna za smrdibube, komarce, stršljenove i ose... Ne može se predivdeti koje godine će neka vrsta buknuti", kaže Aleksić.

Gost N1 ističe da se sve ove vrste povuku kad zahladi, jer su insekti aktivni samo kad je toplo vreme, zato ih uveče i u jutarnjim satima srećemo u našim stanovima - jer se kriju od hladnoće.

"Smrdibube su tvrdokrilci koji sporo lete, one su neotporne na insekticide... Možemo koristiti sprejeve koji su u širokoj upotrebi. Ono što je osnovno je mehanička zaštita, kao i protiv komaraca - komarnici, da se zapuše svi otvori na kućama... One se okupljaju samo da prezime nepovoljne uslove", zaključuje Aleksić.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Kako se boriti protiv najezde smrdibuba?

Izvor: Radio 021, 09.Okt.2018, 10:25

U stanovima, na ulici, ali i u gradskom prevozu, čak i u bolnicama, primetna je ovih dana najezda smrdibuba...Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide kaže da se protiv njih možemo boriti sprejevima protiv insekata koji su u širokoj upotrebi, ali i stavljanjem mrežica i komarnika na prozore, prenosi N1...Aleksić...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.