Najbolji svih vremena

Izvor: RTS, 15.Jul.2012, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji svih vremena

Teodor fon Burg, maturant Matematičke gimnazije, postao je najbolji mladi matematičar svih vremena, pošto je na Olimpijadi u Argentini osvojio svoje četvrto zlato na tim takmičenjima. Srpska ekipa osvojila još tri medalje i dve pohvale.

Učenik Matematičke gimnazije u Beogradu Teodor fon Burg najbolji je mladi matematičar u svetu, pošto je na 53. međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Argentini osvojio zlatnu medalju, što je njegovo četvrto zlatno međunarodno odličje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na tom takmičenju.

Time je, uz bronzu i srebro koje je osvojio kao dečak, obezbedio je status najboljeg svetskog takmičara svih vremena, kao jedini matematičar koji je osvojio šest medalja. Srpski takmičari osvojili su još dve srebrne i jednu bronzanu medalju, kao i dve pohvale.

Teodorva majka Magda kaže da nema čarobni recept i da je ovo primer upornog dugogodišnjeg svakodnevnog rada.

"Ko god odluči da se od malena nečim bavi, bez obzira da li je matematika, umetnost ili sport, talenat se gaji od malena i svakodnevno", ističe Magda fon Burg.

Teodor je đak generacije Matematičke gimnazije u Beogradu. Pohađa je još od sedmog razreda osnovne škole, kada je bio u oglednom odeljenju, potom je nastavio redovno školovanje.

Direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović kaže da je izuzetno ponosan, i dodaje da je Teodorov uspeh fantastičan.

"Uspeh je pre svege Teodorov, a mi smo kao škola ponosni što smo takvog đaka imali", ističe Ognjanović.

U 53 godina dugoj istoriji postoje još samo tri osobe kojima je pošlo za rukom da osvoje četiri zlatne medalje. Međutim, Teodor je još kao mali osvojio jednu bronzu i jedno srebro i sa ukupno šest odličja obezbedio sebi status najboljeg takmičara svih vremena.

Još kao osnovac Teodor se takmičio sa srednjoškolcima i osvajao medalje: 2007. u Vijetnamu je osvojio bronzanu medalju, 2008. u Španiji srebrnu, a 2009. u Nemačkoj, 2010. u Kazahstanu, 2011. u Holandiji i ove godine u Argentini osvaja zlatne olimpijske medalje. 

Činjenica zbog koje posebno treba da se istakne Teodorov uspeh i uliva veliku nadu je da su najslavniji matematičari današnjice bivši učesnici olimpijada.

Lista onih koji su ranije pobeđivali na Međunarodnim matematičkim olimpijadama sadrži imena 11 osvajača Fildsove medalje (Fields) i još oko 20 osvajača najprestižnijih naučnih priznanja iz matematike i računarstva.

Međutim, lista onih koji su osvojili šest medalja i četiri zlata sadrži samo jedno ime: Teodor fon Burg. Dobio je ponude od najprestižnijih univeriteta u svetu, a odlučio se za britanski Oksford gde će nastaviti školovanje sa punom stipendijom.

Pored Teodora učestvovali su Dušan Šobot (srebrna medalja), Ivan Tanasijević (srebrna medalja), Igor Spasojević (bronzana medalja), Rade Špegar (pohvala) i Lazar Radičević (pohvala). Vođa tima je Đorđe Krtinić, a njegov zamenik Dušan Đukić. U Srbiju se vraćaju 18. jula u ponoćnim satima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.