Izvor: B92, 22.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najavljeno saslušanje Anđelkovića

Beograd -- Pred Većem za ratne zločine 11. aprila kao svedok na suđenju za ubistvo braće Bitići treba da bude saslušan Zoran Anđelković.

Fatos Bitići, brat ubijenih Ilia, Mehmeta i Agrona Bitićija, rekao je, svedočeći 12. februara, da je za ubistvo braće saznao od Anđelkovića, funkcionera Socijalističke partije Srbije.

Predsedavajući sudskom veću Vesko Krstajić najavio je za 12. april saslušanje bivšeg komandanta Posebnih jedinica MUP-a Srbije Obrada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Stevanovića.

U nastavku današnjeg suđenja optuženima za ubistvo tri državljanina SAD albanskog porekla u Petrovom Selu 9. jula 1999. svedočio je kriminalistički tehničar iz Kladova Boško Radojković, koji je bio u timu koji je vršio ekshumaciju leševa u Petrovom Selu u junu 2001. Tela braće Bitići su, kako je rekao, bila u manjoj grobnici, u kojoj je bilo još 13 leševa, a njihova tela su prva nađena.

"Oni su bili jedan pored drugog, imali su krpu oko čeonog dela, a ruke su im bile vezane žicom", rekao je on, navodeći da je kod jednog od njih našao sudsko rešenje iz Prokuplja i jedan projektil u potiljačnom delu lobanje.

Svedok Dragan Novaković, u vreme NATO-bombardovanja 1999. radnik Javnog komunalnog preduzeća u Kladovu, rekao je da je u Petrovom Selu bagerom iskopao dve rupe za odlaganje smeća. Te dve rupe su bile oko 150 metara udaljene jedna od druge i pored njih su već postojale dve jame u kojima je bilo smeća. On je kazao da je tek 2001, kada je počela ekshumacija, video da su u tim dvema jamama ispod smeća bili leševi.

Optuženi za pomaganje u ratnom zločinu protiv ratnih zarobljenika su dva pripadnika MUP-a Srbije Sreten Popović i Miloš Stojanović. Prvooptuženi Popović je, prema optužnici, 8. jula 1999. naredio drugooptuženom Stojanoviću da uhapsi braću Bitići koji su napuštali zatvor u Prokuplju posle izdržavanja kazne zbog ilegalnog ulaska u SRJ iz Albanije i da ih sprovede do Nastavnog centra MUP-a Srbije u Petrovom Selu.

Popović je preuzeo braću Bitići i zatvorio ih u jednu prostoriju Nastavnog centra. Sutradan, 9. jula uveče, predao ih je nepoznatim licima iz MUP-a Srbije i Specijalne antiterorističke jedinice, koji su ih ubili pucajući im u potiljak. Posmrtni ostaci braće Bitići nađeni su 2001. u masovnoj grobnici u Petrovom Selu. Ruke su im bile vezane žicom na leđima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.