Nagrada Jug Grizelj uručena Tamari Skrozi

Izvor: Press, 28.Jan.2016, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nagrada Jug Grizelj uručena Tamari Skrozi

Novinarki Vremena Tamari Skrozi svečano je danas uručena novinarska nagrada "Jug Grizelj" za najviša dostignuća u istraživačkom novinarstvu, za istraživačko novinarstvo u službi razvijanja prijateljstva među ljudima i uklanjanja granica među narodima.
            Odluku o ovogodišnjem laureatu većinom glasova doneo je žiri Fonda Jug Grizelj u sastavu: Lila Radonjić, Snježana Milivojević, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Elena Krstanović- Grizelj, Nebojša Grujičić i Antonela Riha.
Kako je nagradu obrazložila članica žirija Antonela Riha, Tamara Skroza jedna je od retkih iz novinarske vrste koja se sa istim kvalitetom, entuzijazmom, upornošću, hrabrošću već godinama bavi temama koje suštinski opisuju naše društvo i ukazuje na probleme koji ga razaraju.
Riha je rekla da je Skroza mogla zasluženo da dobije ovo priznanje i pre godinu i pre 10 godina, jer se, kako je navela, od samog početka svog novinarskog rada ističe profesionalnizmom, preciznošću i jasnim stavom.
"Pisano novinarstvo dobilo je autorku sa sočnim i bogatim jezikom, prepoznatljivim i besprekornim stilom, što je tako retko u našim medijima. Ona ne otkriva afere, ne juri za ekskluzivama, nema kod nje anonimnih, poverljivih izvora, senzacionalnih objava", rekla je Riha.
Prema njenim rečima, neke od tema koju Skroza dosledno prati su žena u društvu i medijima, rodna ravnopravnost, ženska prava i ističe da je ona vrlo brzo prepoznala i jedan od ključnih nedostatataka novinarstva - nedostatak etike i posvetila se tome, te je od 2003. etika u medijima njena stalna tema.
"Sve po spisku - pseudo novinarski leksikon" knjiga je kolumni koju je Tamara pisala, a "svima po spisku" mogao bi da bude njen novinarski kredo", rekla je Riha. 
Skroza kaže da bi lagala ako bi rekla da se toj nagradi nije nadala, ali pre 20-ak godina, kada je o tom priznanju "mogla samo da sanja", mislila je da bi moglo da je zadesi u poznim godinama, kao situiranu novinarku sa izvesnom budućnošću, koja radi u manje-više uređenoj i funkcionalnoj državi.
"Evo me sada 20 godina starija i istrošenija, bez naznaka situiranosti, primam jedno od najznačajnijih priznanja u srpskom novinarstvu, a intimno imam osećaj da večno pišem isti tekst bez nekog posebnog efekta i baš zbog toga moram da kažem da mi je ova nagrada dodeljena u pravom trenutku, prvi put kada sam ozbiljno, baš najozbiljnije razmišljala da se predam i dignem ruke od svega ovoga", rekla je Skroza.
Međutim, kako kaže, posle današnjeg dana, to više nije moguće i nagrada je sada prilično obavezuje.
"Posle ovoga odustajanja nema i moram dalje. Posle 25 godina od kako se ovo priznanje dodeljuje, nagradu Jug Grizelj svojim postupcima nije ukaljao nijedan dobitnik i dobitnica i zato je ta nagrada toliko velika za sve nas", rekla je dobitnica.
Skroza ističe da to pred nju stavlja veliku obavezu i verovatno najveći izazov u njenoj karijeri, a to je, kako je rekla, da ostane čista, "da ne bi osramotila ni Juga, ni sve one koji su bili na ovom mestu pre nje". 
Tamara Skroza u novinarstvu je od 1997, počela je u radio Indeksu, a u listu Vreme je od 2000. godine. 
Fond Jug Grizelj osnovali su 1991. njegovi prijatelji, uz podršku porodice i ustanovili godisnju novinarsku nagradu koja nosi njegovo ime i veliki kredibilitet za sobom, sa željom da se sačuva uspomena na tog uglednog beogradskog i jugoslovenskog novinara, kolumniste, analitičara, reportera i filmskog scenariste.
Nagrada sa njegovim imenom dodeljuje se 25. put sa ciljem da podstiče novinarsko stvaralaštvo, a prva dobitnica i ovogodišnja članica žirija Lila Radonjić podsetila je na odlomak iz intervjua Juga Grizelja, kada je naveo "Ali pisanje istine nazivati hrabrošću stravično je za ovu zemlju, pa se pitam gde smo mi stvarno u istini".

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Tamara Skroza dobitnica nagrade "Jug Grizelj"

Izvor: Radio 021, 28.Jan.2016

Novinarki "Vremena" Tamari Skroza svečano je uručena prestižna novinarska nagrada "Jug Grizelj"...Nagrada se dodeljuje za najviša dostignuća u istraživačkom novinarstvu, za istraživačko novinarstvo u službi razvijanja prijateljstva među ljudima i uklanjanja granica medju narodima...Odluku...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.