Naftovod, ipak, stiže u Srbiju

Izvor: RTS, 12.Feb.2010, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naftovod, ipak, stiže u Srbiju

Uprkos odluci hrvatskog Janafa da obustavi učešće u izgradnji Panevropskog naftovoda, kompanije iz Srbije i Rumunije odlučile da nastave realizaciju tog projekta.

Srbija i Rumunija same će, za sada, nastaviti posao na gradnji Panevropskog naftovoda, ali skraćenom trasom. Iako je ideju o naftovodu pokrenula Hrvatska sa Rumunijom i Srbijom, hrvatski Janaf je 15. januara zatražio status mirovanja u tom projektu.

Hrvatska vlada se još ne izjašnjava o potezu svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << naftne kopanije, a služba korporacijskih komunikacija Janafa dostavila je RTS-u zvanično obrazloženje zašto traži status mirovanja.

"Janaf d.d i dalje ostaje član Razvojne kompanije PEOP-a, ali dok projektu ne pristupe italijanske i slovenačke kompanije. Janaf zamrzava svoje dalje obaveze prema Razvojnoj kopaniji", navodi se u obrazloženju.

Srbija i Rumunija poručuju da su i dalje otvorene za svoje partnere.

"Svakako nas je ovo malo unazadilo, morali smo da razgovaramo o posledicama Hrvatske opstrukcije u tom poslu umesto da se dogovaramo o tehničkim koracima koji predstoje", rekao je Doru Luca iz kompanije "Terminal Konstanca".

Mešoviti međudržavni komitet za Panevropski naftovod o svemu je obavestio i nadležne u Evropskoj uniji koja je taj naftovod uvrstila u svoje prioritetne energetske investicije.

Dva rumunska naftna preduzeća sa srpskom "Transnaftom" nastavljaju taj posao po fazama, kako bi osigurali snabdevanje naftom dveju zemalja.

Prva faza od Konstance do Pančeva

Predsednik Upravnog odobra "Transnafte" Bratislav Čeperković rekao je da se projekat nastavlja,  da prva faza naftovoda bude od Konstance do Pančeva,  budući da se na toj trasi nalazi šest rafinerija i veliki konzum koji pravda takvu investiciju.

Srpsko-rumuski partneri objašnjavaju da su čekali sedam meseci, i da hrvatski Janaf nije platio ni osnivački ulog u zajedničkoj kopaniji u Londonu. Sada kažu moraju srediti i novu pravnu strukturu mešovite kopanije. Najavljuju i da će to obaviti do aprila, kada će objaviti i konkretne poteze.

"Ovaj projekat će i dalje živeti. Postoji plan, ne možemo reći tačan datum radova ali nadam se da će to biti uskoro", rekao je Klaudiju Kolesiju, direktor rumunske kompanije "Kompet".

Podsećamo, planirano je da Panevropski naftovod, rumunsku luku Konstancu, preko Srbije i Hrvatske poveže sa italijanskim naftnim terminalom u Trstu. Time bi se obezbedio još jedan i to kraći pravac dotoka sirove nafte iz Rusije i Kaspijskog regiona za evropske zemlje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.