Nadležnost važnija od potreba građana

Izvor: Politika, 06.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nadležnost važnija od potreba građana

Na sednici skupštine grada Niša odlučeno da gradonačelnik ne može sam da odlučuje o tenderu za izgradnju Eko-centra, što je ceo proces ukočilo

Niš – Proteći će mnogo vode Nišavom i Južnom Moravom, rekama na kojoj je Niš, dok ovaj grad konačno dobije novi Eko-centar, modernu deponiju i sve ostale objekte, službe i, svakako, čistiji i uređeniji ambijent za život. taman se pomislilo da će početi praktična realizacija davno najavljene izgradnje u komunalnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sferi u Nišu, na sednici Skupštine grada ceo "proces" je, prosto rečeno, ukočen.
Odbornici Skupštine grada Niša odlučivali su o nadležnosti i pravu na raspisivanje tendera za izbor strateškog partnera, koji bi u narednih 25 godina vodio računa o uređenju i čistoći grada. Odlučeno je da ovlašćenja za raspisivanje javnih konkursa, angažovanje partnera i poveravanje komunalnih poslova u Nišu ubuduće ima isključivo Skupština grada. drugačije rečeno, o svemu će ubuduće odlučivati organ koji će biti određen u gradskom parlamentu, a ne gradonačelnik Niša, kako je to do sada bilo.

Servirane informacije

Javni konkurs o strateškom partneru, međutim, već je raspisan i objavljen, 28. maja ove godine. I pored toga bio je direktan povod za uvršćivanje u dnevni red skupštine tačke o nadležnosti odlučivanja. Prethodnih dana, podigla se velika bura u Nišu, posebno među zaposlenima u Javnom komunalnom preduzeću "Medijana".

Kada je objavljena informacija da je gradonačelnik raspisao javni tender za izbor strateškog partnera i da se, shodno uslovima navedenim u konkursu, očekuje da ceo posao gradnje Eko-centra, deponije i organizacije čišćenja grada, bude poveren jednoj od nekoliko jakih evropskih i svetskih firmi zainteresovanih za ulaganje u Srbiji, "servirana" je informacija o ugroženosti "Medijane".

Pominjanje renomiranih kompanija iz Austrije i Nemačke, od kojih su neke s jeseni prošle godine otvorile svoja velika predstavništva i centre u Nišu, ili iz Amerike, voljnih za investiranje u Srbiji, a koje su za sada još uvek samo potencijalni učesnici na javnom konkursu – izazvalo je reagovanje zaposlenih i sindikata u ovom niškom komunalnom preduzeću. Navodno, ostaće sadašnji radnici bez posla, veliko je pitanje da li će JKP "Medijana" uopšte dalje postojati, neizvesno je pod kojim će uslovima "stranac" čistiti i uređivati grad, koliko će to koštati građane...

Informacija da bi neka strana firma mogla da dođe u Niš i gradi Eko-centar i novu deponiju uopšte nije nova. Zna se da mesecima, može se reći i godinama, grad traži strateškog partnera, jer je reč o investicijama vrednim na desetine miliona koje Niš nema. A nema ih ni JKP "Medijana"...

Pozadina odluke

Skupština grada Niša, pre godinu dana, dala je puno ovlašćenje gradonačelniku Smiljku Kostiću da može da pregovara i dogovara sa potencijalnim strateškim partnerima, jer grad nema toliko novca, da potpisuje protokole o saradnji i da raspisuje javne konkurse za komunalnu izgradnju i u njima da iznosi uslove pod kojim se i strani, ali i domaći investitori koji eventualno odluče i imaju sredstva da učestvuju, mogu da prijave na tendere. Posle toga bi, u konačnom, skupština ipak bila ta koja bi odlučivala.

Ta ista Skupština grada Niša sada je svoju odluku poništila, pa je izglasala drugu! Ostavljeno je da konkurs koji je u toku čeka, kao što čekaju i budući investitori, kao što čekaju građani na uređeniji i čistiji grad, novu deponiju.

Za odbornike koji su najpre dali ovlašćenja gradonačelniku, a sada ih praktično oduzimaju, važno je nešto drugo: da su ubeđeni kako građani ne znaju pozadinu izmenjene odluke. Građani, međutim, znaju. Skupštinsku inicijativu za izmenu odluke pokrenula je stranka G17 plus, iz čijih redova je aktuelni direktor JKP "Medijana". Onda se raspravljalo o nadležnosti, a na skupštini je usvojena nova, izmenjena odluka.

Niš će jednoga dana, sasvim sigurno, dobiti jakog strateškog partnera za komunalne delatnosti, jer svojih para za velike investicije nema. Dobiće, svakako, i prvi i pravi Eko-centar i novu deponiju. Verovatno će uskoro dobiti i nove odbornike i direktore koji će više misliti o gradu i građanima koji su ih birali, a manje o sebi i svojim foteljama. Ma koliko da gradonačelnik, kako rekoše, "mnogo greši, ništa ne radi i ne gradi, i ne valja".

Toma Todorović

[objavljeno: 06.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.