Nađen svedok trgovine organima

Izvor: B92, 09.Sep.2012, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nađen svedok trgovine organima

Beograd -- Tužilaštvo za ratne zločine pronašlo je svedoka ilegalne trgovine ljudskim organima na Kosovu, objavio je Frans pres.

Bivši pripadnik OVK je spreman da kao zaštićeni svedok svedoči o trgovini ljudskim organima na Kosovu i na severu Albanije,kaže za AFP tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić potvrdio je za B92 da je pronađen svedok koji je govorio o ilegalnoj trgovini ljudskim organima. Vekarić kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je tužilaštvo radilo 16 meseci na predmetu.

Svedok je dobro zaštičen i bezbedan, navodi Vekarić, i dodaje da će sve zainteresovane kolege dobiti priliku da ga ispitaju, ukoliko to budu tražili.

Vladimir Vukčević izjavio je za AFP da Tužilaštvo ima zaštićenog svedoka o ilegalnoj trgovini organima ratnih zarobljenika na Kosovu, krajem devedesetih godina, koja je sprovedena na severu Albanije.

"Imamo osobu koja svedoči o medicinskoj proceduri rađenoj na severu Albanije, odnosno o vađenju organa otetim Srbima tokom konflikta na Kosovu" između OVK i srpskih snaga, rekao je Vukčević.

U izjavi za agenciju AFP, Vukčević je rekao da svedok ispričao detalje o medicinskoj proceduri vađenja organa Srba, koji su oteti tokom sukoba na Kosovu.

"On je opisao vađenje srca jednom srpskom zatvoreniku, u mestu kod Kukeša (na severu Albanije) krajem 90-ih godina", dodao je Vukčević.

"Srce je kasnije prodato na crno tržište. Opisao je detaljno proceduru", rekao je srpski tužilac i dodao da je svedok ispričao kako su izvađeni organi prebacivani do aerodroma u Tirani.

Svedok je bivši pripadnik OVK i nalazi se pod strogim merama obezbeđena.

U Tužilaštvu za ratne zločine nisu mogli da govore o detaljima. Međutim, činjenica da je neposredni svedok dao izjavu tužilaštvu mogla bi da pomogne rasvetljavanje sudbine više stotina nestalih na Kosovu, smatra predesnik državne komisije za nestale Veljko Odalović.

"Da se odgovorni za zločine suoče sa time da će ih neko procesuirati i da će odgovarati za ono što su uradili, da će se saznti istina o tome i da se onima koji najmilije trađe vrati vera i nada da će, ako ne mogu da ih nađu žive, bar da posmrtne ostatke njihove pronađu", kaže Odalović.

Informacije o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na severu Albanije i tajnu takozvane “žute kuće” prva je obelodanila B92 – 2008. godine. Naša ekipa bila je prva koja je posetila mesto zločina, kuću u selu Riba, na 20-tak kilmetara od gradića Burela na severu Albanije.

Informacije o trgovini organima objavila je Karla Del ponte, u knjizi „Lov, ja i ratni zločinci“ , a te navode potvrđuju i snimci sa uviđaja koje su u Žutoj kući 2004. godine obavili istražitelji UNMIK-a i Haškog tribunala, a koji je B92 svojevremeno ekskluzivno objavila. B92 je tada objavila i deo izveštaja UNMIK-a iz 2003 godine.

U delu ovog izveštaja, od 26. marta 2003. godine, navodi se na osnovu izjava svedoka da su se tokom jula i avgusta ’99. godine na više lokacija na području Suve Reke događale otmice, ubistva i trgovina organima.

Iz izveštaja UNMIK-a, 26. mart 2003: „Navodi svedoka se odnose na to da su između jula i avgusta ’99. godine srpski civili, a u nekim slučajevima i pripadnici vojske Jugoslavije i MUP-a, bili kidnapovani i prebačeni preko granice u Albaniju. Sabirni centri bili su kampovi na severu Albanije, Tropoj, i u centralnoj Albaniji područje Kukeša. U kampovima u kojima su bili zatočeni oni su bili i dobro hranjeni. Nakon toga, zarobljenici su bili prebacivani u improvizovane klinike u blizini Tirane, gde su im bili vađeni organi, koji su potom bili transportovani radi prodaje u Turskoj. Takođe se navodi da su posmrtni ostatci Srba bili prebacivani u Albaniju.“

Ovaj izveštaj UNMIK-a, koji nije doveo do pokretanja sudskog procesa, samo je jedan od razloga da se ispita i uloga medjunarodne zajednice, kaže Veljko Odalović i podseća da je u drugoj polovini 1999. i tokom 2000 godine, na koje s eodnosi svedočenje, na Kosovu boravila velika misija Ujedinjenih nacija, istražitelji haškog tribunala i oko 50.000 vojnika KFOR-a

"Dokazi su bili u rukama međunarodnih predstavnika. Zato sada ta istraga mora da ide i u tom pravcu, da se istraga vodi ne samo ka onima koji su zločvine počinili nego i onima koji su zločine prikrili", kaže Odalović.

Prema zvaničnim podacima, na spisku nestalih tokom sukoba na Kosovu, nalazi se ukupno 1.776 osioba, od tog broja je 521 osoba srpske ili druge nealbanske nacionalnosti. Karla del Ponte je u svojoj knjizi nagovestila da je na ilegalnim klinikama završilo oko 300 ljudi, uglavnom Srba.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.