Nadam se pobedi demokratske politike

Izvor: Blic, 16.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nadam se pobedi demokratske politike

Za odnose Srbije i Crnu Gore je najvažnije da kroz razne konkretne, simboličke, svakodnevne poslove i susrete pokaže da se niko ne sveti jednoj demokratskoj odluci, da ne kažnjavamo demokratski izbor jedne države, njenih građana, kaže za „Blic" Svetozar Marović, potpredsednik Demokratske partije socijalista u Crnoj Gori i bivši predsednik SCG.



- Nisu svi bili za nezavisnost Crne Gore, ali je većina građana bila za nezavisnost Crne Gore i to u skladu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa najstrožim standardima. Prirodno je ako je ceo svet to prihvatio i podržao, ako Crna Gora nailazi na podršku i u procesu pridruživanja Evropskoj uniji potpisivanjem sporazuma o pridruživanju, da to prije svega i više od ostalih pokaže upravo Srbija. Crna Gora i Srbija treba jedna drugoj da pomognu, da se razumiju, a ne da odlažu uvažavanje realnosti i približavanje.

Šta vam govori činjenica da još nema ambasadora Srbije u Crnoj Gori?

- Ta odluka pripada isključivo Srbiji. Srbija treba da odluči kada će njen ambasador doći u Crnu Goru. Ne razumem da je bilo lakše Sjedinjenim Američkim Državama, Rusiji, Kini, Grčkoj odlučiti o ambasadoru i poslati ga u Podgoricu, nego nama tako bliskoj Srbiji. Bilo bi bolje da je ambasador Srbije već u Podgorici, kao što je ambasador Crne Gore već u Srbiji. Živeti se može i bez ambasadora, ali je prirodno da zemlje koje žele da unapređuju, razvijaju, grade najbliže odnose, urade ono što su pre toga uradile mnoge zemlje koje su mnogo dalje i sa mnogo manje bliskosti i upućenosti nego što su Srbija i Crna Gora.

Iz ugla prvih komšija, kakav je značaj izbora koji Srbija pravi 20. januara?

- Želim Srbiji svako dobro, želim da njeni građani sebi izaberu ono što najviše žele 20. januara. Niko to ne može uraditi bolje od njih. Svakako, izbori uvek nose iskušenje, ali i nadu da na njima ne odlučujete o tome kakva vam je prošlost, nego kakva će biti budućnost. Volio bih da Srbija ove godine iskušenja u kojima se nalazi pobedi demokratskom, evropskom i vizionarskom politikom stabilnosti jednog regiona u kojoj je njena uloga veoma važna.

Da li to znači da podržavate kandidaturu Borisa Tadića?

- Podržavam Tadića. Sa Tadićem sam veoma blisko sarađivao više od tri godine, uspostavio veoma bliske i, mogao bih reći, prijateljske odnose. On ima viziju jedne demokratske, građanske, evropske Srbije, ima političke snage da svakim danom radi u prilog takvoj viziji. Prosto, čini mi se da je Boris čovek jednog novog političkog lika Srbije, jedne nove političke senzualnosti u regionu i, prosto, čovek simbola potrebe za dijalogom, razumevanjem, tolerancijom. Pobeda Tadića na izborima je važna i zbog potrebe da Srbija pobedi svoje podele, dileme, lošu stranu prošlosti. Boris je bio prvi i najveći državni predstavnik Srbije koji je posetio Crnu Goru odmah nakom odluke građana Crne Gore o nezavisnosti. Bila je to politički jasna i moralno veoma hrabra poruka da Srbija i Crna Gora treba u novim okolnostima da grade međusobno bliske i čvrsto povezane, bratske odnose. Znam da mu za takvu odluku nije bilo lako, niti u Srbiji, niti lično, s obzirom na to da je iskreno pripadao onim ljudima koji je budućnost odnosa Srbije i Crne Gore vidio u takvom državnom odnosu kao što je bila državna zajednica. Takvim potezom pokazao je svoju odgovornost da uvažava realnost i da u realnosti bira najbolje puteve za ostvarenje ciljeva svoje zemlje i građana koje predstavlja, ali isto tako i poštovanja drugih zemalja, posebno onih najbližih sa kojima treba graditi odnose na principima dobrosusedstva.

Samo sporazumom do statusa Kosova

Kakav je stav Crne Gore kada je reč o statusu Kosova?

- Crna Gora želi da se prije svega do rešenja Kosova dođe sporazumno. Treba imati strpljenja za sporazum. Teško je na jednostranim potezima graditi vizije stabilnosti. Lično želim tome da dodam da sam uveren da je veoma važno sačuvati konzistentnost međunarodnog pravnog sistema, autoritet Ujedinjenih nacija. Rezolucije usvojene u Ujedinjenim nacijama treba menjati kroz sistem UN. Bio bi opasan, bojim se, presedan formirati paralelan sistem jer bi se time onda doveo u pitanje i smisao najbrojnije i najveće međunarodne organizacije, njena uloga i autoritet.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.