Izvor: S media, 20.Sep.2012, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacionalni savet Vlaha: Srbija je naša matica

Vlaška zajednica u našoj zemlji ima status nacionalne manjine organizovane u Nacionalnom savetu koji predstavlja krovno telo za ostvarenje njihovih prava.

- Mi ne sporimo postojanje rumunske nacionalne manjine, ali Nacionalni savet smatra da je naša zemlja Srbija, a vlaški maternji jezik - kaže Radiša Dragojević iz Nacionalnog saveta Vlaha.

Iako tvrde da je odnos većinskog naroda prema njima dobar, Vlasi ne ostvaruju neka od najosnovnijih prava. Vladimir >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Ilić iz Centra za razvoj civilnog društva kaže da pored toga što ispunjava sve zakonske uslove, vlaška manjina još nema nastavu na svom jeziku.

- Tadić je svojevremeno obećao pomoć Vlasima i poručio im da je njihov maternji jezik vlaški. Međutim, do sada ništa nije urađeno po pitanju poboljšanja položaja Vlaha. Jedan od načina je osnaživanje te zajednice da se bori za svoja prava - tvrdi Ilić.

Prava manjina: Biblija Evrope

Srbija ima zakone koji na dobar način regulišu pitanje manjina, ali se, kako to u našoj zemlji obično biva, nedovoljno primenjuju. Šef delegacije Evropske unije Vensan Dežer poručuje da je zaštita manjinskih prava Biblija za Evropu.

Prema njegovom mišljenju, najveći problem predstavlja slabost administracije na lokalnom nivou.

- Zaštita manjina je među ključnim vrednostima Evropske unije. Manjinska zajednica u Srbiji nije upoznata sa svojim pravima, naročito onim u vezi sa korišćenjem jezika. Da li će se smatrati Vlasima ili Rumunima, to je stvar samoopredeljenja - smatra Dežer.

Stranačka kontrola dobra za manjine

Politika se uvukla u sve društvene pore. Ni manjine nisu ostale imune. U vlaškom Nacionalnom savetu priznaju da su u tom telu zastupljene gotovo sve parlamentarne stranke, ali da im to ne prestavlja nikakav problem.

- Iako ima pripanika različitih stranaka, odlično funkcionišemo. Imamo isti cilj, a to je poboljšanje prava Vlaha - poručuje Radiša Dragojević.

U Centru za civilno društvo tvrde da stranačka kontrola na daje samo loše, nego i dobre rezultate. Povezanost sa političkim strankama, posebno onima na vlasti, tvrde, može manjinama doneti bolju povezanost sa centralnom vlašću i brže rešavanje problema.

Jelena Živković

Foto: politika.rs

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.