Nacionalna referentna laboratorija počela sa radom

Izvor: Studio B, 09.Mar.2015, 20:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacionalna referentna laboratorija počela sa radom

Srbija je danas dobila jedinstven, nezavistan i pouzdan centralizovani sistem kontrole hrane jer je posle 11 godina čekanja, zvanično počela da radi Direkcija za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici.

Za izgradnju i adaptaciju objekata u okviru tog kompleksa, opremanje i obuku zaposlenih, Evropska unija je uložila oko osam milion evra iz pretpristupnih fondova.

Sa ispitivanjima je najpre počela fitosanitarna laboratorija, a sa radom bi, najkasnije do kraja >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ove godine, trebalo da počne i laboratorija za ispitivanje kvaliteta sirovog mleka.

U Batajnici će u narednom periodu proraditi laboratorija za fizičko - hemijska ispitivanja hrane i hrane za životinje, biljnog i mešovitog porekla.

Otvaranju Direkcije za nacionalne referentne laboratorije prisustvovali su ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, ministar provete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić i ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Bogosavljević Bošković je naglasila da je Srbija danas dobila jedinstven, nezavistan i "bezrezervno" pouzdan sistem kontrole hrane sa najvećim nivoom pouzdanosti laboratorijskih kontrola.

Ona je istakla da početak rada te institucije predstavlja uspešno okončanje dela projekat započetog još 2004. godine, podsetivši da je uspostavljanje ovakvog sistema kontrole bezbednosti hrane bila i obaveza Srbije u procesu evropskih integracija.

Bogosavljević Bosković je rekla da je vrednost laboratorijske opreme oko 1,45 miliona evra za šta je sredstva dala EU, a Republika Srbija je prošle godine uložila oko 40 miliona dinara za nabavku opreme za kompletiranje fitosanitarne i semenske laboratorije.

U ovoj godini u budžetu su obezbeđena i sredstva za nabavku potrebne opreme za laboratoriju za ispitivanje mleka, dodala je Bogosavljević Bošković.

Ministarka je ukazala da je veliki problem pri puštanju u rad nacionalne referentne laboratorije bila dostupnost stručnih kadrova, a on je, dodala je, rešen u saradnji sa Ministarstvom provete, nauke i tehnološkog razvoja.

"Angažovanjem stručnog kadra Instituta za zaštitu bilja i životnu sredinu, obezbedili smo kadrove odgovarajućeg stručnog znanja i iskustva", navela je Bogosavljević Bošković.

Devenport je rekao da je konsolidovana mreža laboratorija neophodan i važan element sistema kontrole bezbednosti lanca ishrane u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima.

Ta mreža pomaže državnoj administraciji da efikasnije štiti zdravlje i bezbednost potrošača i garantuje bezbednost i kvalitet izvoznih proizvoda partnerima u međunarodnoj trgovini, dodao je Devenport.

On je ukazao da je srpska poljoprivreda uspela da poveća izvoz na tržište EU za 125 odsto od 2009. godine u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (S SP), istakavši da je potencijal za još veće povećanje izvoza ogroman.

Joksimović je navela da je ovo važna pobeda Srbije na putu evropskih integracija, jer su dva ključna problema u domenu poljoprivrede, upravo bila osnivanje nacionalne referentne laboratorije i premeštanje Uprave za agrarna plaćanja iz Šapca u Beograd, kako bi se "otčepio" deo sredstava IPA fondova koja su namenjena pomoći ruralnom razvoju i poljoprivredi (IPARD).

Ona je istakla da je ovo pravi primer implemetacije evropskih standarda, upitavši šta ima važnije od toga kakvu hranu jedemo i izvozimo.

"Koristi koje ćemo imati od uspostavljanja jasnog, standardizovanog sistema merenja kvaliteta hrane i zaštite potrošača, nemaju cenu i nemerljive su", istakla je Joksimović.

Prema rečima Verbića, tržište kvalitetne hrane je veliko bojno polje, na koje smo rado i sa velikim ambicijama ušli.

"Da bismo bili konkurentni na tom polju, potrebno je redovno i pouzdano da proveravamo kvalitet hrane i da dostignemo evropski nivo i standarde po kojima ćemo biti prepoznati bilo gde u Evropi", istakao je Verbić, primetivši da taj izazov mali za državu kao što je Srbija, jer nema dovoljno ni materijalnih ni ljudskih kapaciteta.

Na novinarsko pitanje ko je odgovoran što se na završetak ovog projekta čekalo toliko dugo, Bogosavljević Bošković je rekla da nije kompetentna da pokreće to pitanje, a Joksimović je objasnila da se promenama na čelu resora poljoprivrede u nekoliko navrata menjao strateški pravac da li će pristup kontroli ove vrste biti centralizovan ili decentralizovan.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.