Na tenderu za tramvaje poštovana su sva pravila

Izvor: Blic, 06.Nov.2009, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na tenderu za tramvaje poštovana su sva pravila

Tender na kome je izabran španski proizvođač od koga će Grad Beograd kupiti tramvaje sproveden je po svim važećim pravilima Evropske investicione banke (EIB), kaže gradonačelnik Dragan Đilas.



Povodom najavljene žalbe hrvatskog proizvođača tramvaja "Rade Končar”, Đilas je objasnio da je zbog odabira najbolje ponude bila oformljena Komisija koju su činili stručnjaci Mašinskog i Tehnološko-metalurškog fakulteta, kao i stručnjaci GSP "Beograd”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Dobili smo dve ponude, jednu od španskog „Kaf-a”, a drugu od hrvatskog „Končara”. Cena jednog tramvaja koje kupujemo direktno od „Kaf-a”, bez posrednika, je 2,125 miliona evra, dok je cena koju je ponudio „Končar” 2,159 miliona evra. Na tu cenu dodaju se troškovi rezervnih delova, specijalnih alata, obuke, isporuke, kontrola... Pre svega zbog većih cena transporta i obuke, ukupna cena „Kaf-a” je 81,361 miliona evra sa porezom, a cena „Končara” 79.038 miliona evra. Bodovano je više parametara i, imajući u vidu ocene stručnjaka, opredelili smo se za kupovinu kvalitetnijih tramvaja od proizvođača čiji se tramvaji inače nalaze na ulicama Malage, Hjustona u SAD, Valensije, Edinburga i drugih gradova, dok se „Končarovi” voze samo u Zagrebu - rekao je Đilas istakavši da se sa odlukom Grada saglasila i EIB.

Đilas ističe da „Končar" ima pravo na želbu, da je imao apsolutno ravnopravan tretman na tenderu, kao i da bi bio veoma srećan kada bi takav tretman imale i srpske kompanije u Hrvatskoj.

Inače, Hrvatska kompanija "Končar” najavila je pre dva dana da će "rušiti rezultate tendera svim raspoloživim sredstvima”. Na tenderu za nabavku 30 tramvaja za Beograd pobedila je španska kompanija "Kaf”. Ugovor je potpisan pre tri dana, a rok isporuke je tri godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.