Na tavanu kuće pronadjeni kuponi nacističkih lekara

Izvor: S media, 23.Mar.2010, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na tavanu kuće pronadjeni kuponi nacističkih lekara

Kuponi za hranu nacističkih lekara, uključujući zloglasnog "andjela smrti" Jozefa Mengelea, pronadjeni su na tavanu jedne kuće u poljskom gradiću nedaleko od nekadašenjg koncentracionog logora Aušvic.

Oko 300 dokumenata nacističkih zvaničnika, umrlice i jedna mapa, pronadjeno je tokom renoviranja kuće u mestu Osvjećim.

Na nekim kuponima za šećer su imena Horsta Fišera i Frica Klajna, lekara koji su pogubljeni zbog ratnih zločina posle rata, izjavio je >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << istoricar Memorijalnog muzeja Aušvic Adam Ćira.

"Senzacionalna vrednost otkrića leži u činjenici da su originalna dokumenta, sa imenima glavnih ubica u Aušvicu, pronadjena toliko godina posle rata", rekao je Ćira.

Taj istoričar veruje da je u junu 1943. mala količina šećera verovatno bila dodeljena Mengeleu, koji je poznat po svojim sadističkim eksperimentima.

Na kuponu za 0,28 kilograma putera iz februara 1944. navodi se ime izvesnog doktora Mergerlea. Budući da u logoru nije bilo lekara koji se tako zvao, Ćira tvrdi da je na kuponu zapravo pogrešno napisano ime Mengelea.

Lekari u Aušvicu sprovodili su pseudomedicinske eksperimente na zatvorenicima i odlučivali ko će medju Jevrejima biti pogubljen, a ko prisiljen na rad.

Vlasnik kuće, koji je zatražio da ostane anoniman, predao je pronadjena dokumenta stručnjacima Memorijalnog muzeja Aušvic.

Veruje se da je tokom Drugog svetskog rata kuću koristio jedan nacistički oficir, ali se ne zna njegovo ime.

Medju pronadjenim dokumentima je nemačka mapa okoline Osvjećima i izvod iz matične knjige umrlih Adolfa Kremera, farmaceuta u Aušvicu koji je umro 1944.

Više od milion ljudi, uglavnom Jevreja, ubijeno je u gasnim komorama u Aušvicu ili su, primorani na težak rad u logoru, umrli od gladi i bolesti.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Na tavanu kuće pronađeni kuponi nacističkih lekara

Izvor: Kurir, 23.Mar.2010

VARŠAVA, 23. marta 2010. (Beta-AP) - Kuponi za hranu nacističkih lekara, uključujući zloglasnog "anđela smrti" Jozefa Mengelea (Joseph), pronađeni su na tavanu jedne kuće u poljskom gradiću nedaleko od nekadašenjg koncentracionog logora Aušvic. Oko 300 dokumenata nacističkih zvaničnika, umrlice...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.