Na srpskim putevima još uvek opasno

Izvor: RTS, 21.Nov.2010, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na srpskim putevima još uvek opasno

Srbija je među najnebezbednijim zemljama Evrope u drumskom saobraćaju, saopštio je Srpski komitet za bezbednost saobraćaja. U proteklih 30 godina u Srbiji poginulo oko 40.000 ljudi.

Srpski komitet za bezbednost saobraćaja saopštio je, povodom Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nesreća, da je Srbija i dalje među najnebezbednijim zemljama Evrope po pitanju drumskog saobraćaja.

Svake godine u svetu oko 1,3 miliona ljudi pogine u drumskom saobraćaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i da je stradanje u udesima vodeći uzrok smrti populacije od 10 do 24 godine, navodi se u saopštenju. U Srbiji je u proteklih 30 godina poginulo oko 40.000 ljudi, a više od pola miliona je povređeno.

Komitet za bezbednost saobraćaja je ocenio da Srbija još ne čini dovoljne napore da spreči stradanja na putevima.

"Iako je od početka godine zabeležen trend smanjenja broja stradalih, od septembra je broj poginulih i povređenih u porastu. Oštrije sankcije i intenziviranje aktivnosti saobraćajne policije očigledno nisu dovoljni da se zaustave svakodnevne tragedije.

Šire obrazovne i edukativne aktivnosti na nacionalnom nivou još se ne sprovode", saopšteno je iz Komiteta.

Dodaje se da je posebno zabrinjavajuće što novi sistem obuke vozača kasni "preko svake mere", pa je tako Srbija tokom godinu dana dobila 10.000 novih vozača koji su obučeni u skladu sa neodgovarajućim i zastarelim sistemom obuke.

"Očekujemo da država konačno preduzme odlučne aktivnosti radi sprečavanja svakodnevnog krvoprolića na srpskim putevima, uz podršku svih društvenih struktura", navodi se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.