Na slavskoj trpezi ne sme ništa da nedostaje

Izvor: RTS, 19.Dec.2014, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na slavskoj trpezi ne sme ništa da nedostaje

Od nedavno, srpska porodična slava nalazi se na Uneskovoj listi kulturnog nasleđa. Za Svetog Nikolu, za koga kažu da pola Srbije slavi, a druga polovina ide u goste, ništa ne sme da fali, a hrana i piće, kažu, kupuju se na čekove i rate.

Na slavskoj trpezi ne sme ništa da fali, kažu šabačke domaćice. Da se ispoštuje tradicija, a rodbina, komšije i prijatelji ugoste na pravi način, potrošiće i poslednji dinar iz kuće.

"Slava, Uskrs i Božić, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << to je nešto najlepše. Koštaće sigurno 300 evra, da zaokružimo onako, to je minimalno", kažu domaćice.

Dodaju da se za pripremu svečane trpeze, potroše dve prosečne plate ili penzije, zbog čega kućni budžet trpi čitave naredne godine.

"Sprema se, ali nije kao pre, nikad neće biti kao pre. Mnogi se odriču slava, ne odriču se bukvalno, ali gozbe se odriču.Treba napraviti jednu meru, da to ne krnji kućni budžet, okrnji se

budžet unapred za tri meseca, znate šta znači vršiti rebalans budžeta posle slave", kažu domaćini.

Da se ispoštuju običaji, domaćinima u susret izlaze i prodavci. Hrana i piće kupuju se na čekove i rate.

"Ljudi svaki dinar daju za slavu, kao i svi, tako da je prodaja dobra", kaže Mileta Živković.

"Gledaju u svaki dinar, pet dinara, pet. Sada pa do Božića najviše se kupuje", kaže Rade Trifunović.

Krsna slava je identitet srpskog naroda, tvrde u Crkvi. Trebalo bi da se materijalno skromnije obeležava, a duhovno dublje.

"Svaki hrišćanski dom na dan krsne slave postaje hram, postoje bogomolja, i da je cela Srbija, sada ima prilike za Nikoljdan, cela Srbija se pretvara u jedan veličanstven božiji hram, čuvajmo krsnu slavu, krsna slava će čuvati nas", kaže mr Ljubomir Ranković, protođakon.

Uz slavski kolač, sveću, žito i vino, proslavu zaštitnika kuće, porodica treba da obeleži na okupu, iz srca i sa poštovanjem.

rts.sabac@rts.rs

+381 15 353 269
Pogledaj vesti o: Slava Sveti Nikola

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

SLAVA, PIONIR, SLAVA: Tako je kada se zadesi da Partizan igra na Svetog Nikolu (VIDEO)

Izvor: HotSport.rs, 19.Dec.2014

Pola Srbije slavi Svetog Nikolu, druga polovina ide u goste. A šta kada Partizan igra na taj dan? Prvo se ide u goste na ručak, onda se dođe u Pionir da se bodri voljeni klub, pa se ponovo svrati na slavu.. . Pionir je pre godinu daan bio dupke pun na Svetog Nikolu, kada je Partizan dočekao CSKA....

Nastavak na HotSport.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.