Na raskršću: Turska i arapsko-izraelski sukob

Izvor: Southeast European Times, 25.Jun.2011, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na raskršću: Turska i arapsko-izraelski sukob

Ankara vidi prostor za diplomatiju, ali je njena uloga složena.

25/06/2011

Alakbar Raufoglu za Southeast European Times – 25.6.2011.

Dok palestinske grupe Hamas i Al Fatah razmatraju detalje o vladi jedinstva, posle skoro petogodišnjeg, kako su neki to nazvali, građanskog rata, Turska je igrala ulogu posrednika.

Međutim, njen uticaj u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu možda je oslabljen lošim odnosima sa Izraelom, krizom u Siriji i >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << jačanjem uticaja postrevolucionarnog Egipta.

U svojim nastojanjima da deluje kao posrednik u regionu, Ankara je bila domaćin Fatahu i Hamasu, a često je kritikovana zbog razgovora sa Hamasom, kojeg su Sjedinjene Države, Izrael i Evropska unija proglasili terorističkom organizacijom.

Iz perspektive Ankare, izraelsko-palestinski konflikt nalazi se u središtu regionalnih tenzija i njegovo rešenje bi pomoglo stabilnost na širem Bliskom istoku.

„Ako postignemo jedinstvo u Palestini, to će biti glavni korak ka miru na Bliskom istoku,“ rekao je predsedavajući Tursko-palestinske međuparlamentarne grupe prijateljstva Zejid Aslan za SETimes, dodajući da je Ankara već spremna da bude domaćin novih sastanaka između strana u sporu.

Prema Aslanu, rešavanje palestinskog problema povlači i sređivanje unutrašnjih tenzija i donošenje demokratije u region.

„Ako želimo da demokratija pusti korenje, moramo da poštujemo lidere koje je izabrao [palestinski] narod,“ rekao je on.

„Ignorisanje Hamasa, koji je ušao u [palestinski] parlament kao rezultat demokratskih izbora onemogućava rešavanje palestinskog problema... Zato mi organizujemo sastanke“, rekao je on, dodajući da opis Hamasa od strane drugih zemalja kao terorističke organizacije „nema ništa sa nama“.

Prema Aliju Baldžiju, palestinskom analitičaru Univerziteta Sakarija, Ankara se trudi da preuzme ulogu koju je dugo imao Kairo.

„Turska želi ustupanje ekskluzivne posredničke uloge Egipta u razgovorima između pokreta Al Fatah i Hamasa“, rekao je on za SETimes.

Bivši izraelski ambasador u Turskoj Alon Lijel se slaže.

„Takva kretanja su vrlo moguća, jer Turskoj veruju i Al Fatah i Hamas“, rekao je on, upozoravajući međutim da bi ta promena mogla da „pogorša kvalitet tursko-egipatskih diplomatskih odnosa“.

Neki analitičari su i dalje zabrinuti da bi ulazak u palestinske razgovore mogao da kompromituje imidž Turske kao nepristrasnog posrednika u regionu, a posebno u Izraelu.

„Izraelu se to neće svideti, ali ne čini se da će to preterano smetati Ankari“, rekao je Lijel.

On objašnjava da bi „skoro nepostojeća diplomatska veza između Turske i Izraela poremetila posredovanje Turske između Izraela i Palestine ili Izraela i Sirije“.

Itamar Rabinovič, bivši izraelski ambasador u SAD, slaže se sa tim.

„Mada slabljenje tursko-izraelskih odnosa umanjuje delotvornost Ankare kao posrednika između Izraela i Arapa, Turska i dalje može da bude delotvoran posrednik između arapskih stranaka“, rekao je on.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.