Na radničkom protestu nekoliko stotina ljudi

Izvor: Mondo, 01.Maj.2013, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na radničkom protestu nekoliko stotina ljudi

Dok u svetu traju masovni protesti zbog ekonomske krize i ugroženih prava radnika, u centru srpske prestonice se tim povodom okupilo nekoliko stotina ljudi.

prev next 0 0 0

 

1 / 3

 

2 / 3

 

3 / 3

Predstavnici sindikalnih organizacija i nekoliko stotina radnika protestovalo je danas, povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, u centru Beograda zahtevajući bolja prava i položaj za zaposlene, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i odgovornost ministara za loše stanje u zemlji.

"Dali smo dosta vremena vladi, kako vidimo samo predsednik (Ivica Dačić) i prvi potredsednik vlade (Aleksandar Vučić) rade, svi drugi ministri ne vode nigde, opada broj zaposlenih, i neko za to mora da snosi odgovornost", rekao je novinarima na protestnom skupu na Trgu Nikole Pašića predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.

On je naveo da sindikalne organizacije nemaju adekvatnog sagovornika u državi i da će "vrlo brzo" svoje zahteve predati Vladi Srbije.

"Nemamo sagovprnika u državi koja bi trebalo da štiti zakone, ali ni u inspekciji rada i pravosuđu, i to je veliki problem," naveo je Orbović.

On je istakao da su najugroženija prava zaposlenih u malim, privatnim firmama, u kojima je "veoma teško osnovati sindikate".

Prema njegovim rečima, cilj današnjeg protesta je da se prekine apatija građana i podigne moral radnika.

"Neće se promeniti situacija dok radnici ne izađu na ulicu i ne počnu da se bore za svoja radna mesta i svoje plate", kazao je Orbović.

Radnici su noseći transparente "I ti si sindikat", "Danas gladni, sutra žedni" i zastave sindikalnih organizacija sa Trga Nikole Pašića krenuli u protestnu šetnju.

Šetnja se kretala Dečanskom i Makedonskom ulicom, Terazijama i završila se gde je i počela - na Trgu Nikole Pašića.

Saobraćaj nije obustavljen, već je samo privremeno bio prekidan.

U svetu se danas održavaju brojni protesti povodom Međunarodnog praznika rada, a zabeleženi su i prvi incidenti i okršaji s policijom.

(Beta, foto: Tanjug; Sava Radovanović)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest radnika u centru Beograda

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Maj.2013

Predstavnici sindikalnih organizacija i nekoliko stotina radnika protestovalo je danas, povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, u centru Beograda zahtevajući bolja prava i položaj za zaposlene, kao i odgovornost ministara za loše stanje u zemlji. "Dali smo dosta vremena vladi, kako vidimo...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.