Na pragu otkrića Kleopatrinog groba

Izvor: RTS, 19.Apr.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na pragu otkrića Kleopatrinog groba

Arheolozi veruju da se na brdu iznad Sredozmenog mora, u hramu boginje Izide, nalazi telo egipatske kraljice Kleopatre i rimskog državnika Marka Antonija.

Egipatska kraljica Kleopatra i rimski državnik i vojskovođa Marko Antonije vekovima su bili inspiracija pisaca. Njihova ljubav ovekovečena je u brojnim filmovima i serijama, ali još nije pronađeno mesto gde su sahranjeni.

Posle trogodišnjih istraživanja arheolozi su u jednoj grobnici, blizu Aleksandrije, pronašli >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mnoštvo ličnih predmeta slavnog para, koji ukazuju da se tu nalazi njihovo poslednje počivalište.

Na uzvišenju iznad Mediterana, u hramu najvišeg egipatskog božanstva Izide, arheolozi su nedavno pronašli 22 novčića s likom Kleopatre, njen kip od alabastera i masku za koju se veruje da je pripadala velikom Cezarovom prijatelju Marku Antoniju.

Sve to, kažu arheolozi, ukazuje na to da je na pomolu najvažnije otkriće u 21-om veku.

"Verujemo da su Kleopatra i Marko Antonije sahranjeni unutar hrama, na lokalitetu Taposiris Magna, 50 kilometara zapadno od Aleksandrije. Znamo još iz Plutarhovih spisa da su zajedno sahranjeni", rekaoa je vođa arheološkog tima Zahi Havas.

On kaže da su mesec dana radarima istraživali to područje i pronašli tri važne lokacije. Nadaju se da je jedna od njih Kleopatrina i Antonijeva grobnica.

Ispred hrama je pronađeno još jedno veliko groblje, što podstiče tvrdnje da je tu sahranjena osoba najvišeg ranga.

Običaj u doba faraona bio je da se kraljevi sahranjuju u hramu, okruženom grobovima bliskih podanika.

Iskopavanje će ipak biti odloženo do jeseni, iz bezbednosnih razloga, jer se preko puta hrama nalazi letnja rezidencija egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.