Na površini Meseca otkrivena zaleđena voda

Izvor: N1 televizija, 21.Avg.2018, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na površini Meseca otkrivena zaleđena voda

Naučnici su pronašli konačne dokaze koji potvrđuju prisutnost zaleđene vode na površini Meseca, prenosi BBC.

Naslage leda pronađene su na severnom i južnom polu Meseca, te su verovatno drevnog porekla. Za pronalazak je zaslužna indijska misija na mesec Čandrajan-1, čiji su instrumenti istraživali Mesec između 2008. i 2009. Rezultati misije objavljeni su u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Distribucija naslaga leda je nejednaka. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Na južnom polu je većina leda koncentrisana u kraterima, dok je na severnom led ređi s većom rasprostranjenošću. Indijska je misija koristila uređaj za mapiranje minerala M3 i identifikovala tri specifičnosti leda na površini Meseca.

M3 nije samo zabeležio refleksiju leda, već je direktno izmerio način na koji molekuli leda apsorbuju infracrvenu svjetlost. To znači da se mogu zabeležiti razlike između agregatnih stanja. Temperature na Mesecu danju mogu doseći 100 stepeni, zbog čega na Mesecu uslovi za površinski led nisu povoljni. Međutim, nagib Mesečeve ose iznosi 1.54 stepena, pa na Mesečevim polovima postoje mesta bez dnevne svetlosti

Naučnici procenjuju da temperatura u trajno zasenjenim kraterima na Mesečevim polovima ne prelazi -157 stepeni, što kroz duža razdoblja dovodi do stvaranja postojanih ledenih naslaga. Rezultati misije podupiru ranije indirektne detekcije površinskog leda na južnom polu Meseca.

Međutim, ti rezultati nisu nužno dokazivali prisutnost leda. Ako postoji dovoljno leda na površini, u nekoliko prvih milimetara, voda bi mogla biti dostupna kao resurs za buduće ljudske misije na Mesecu. Površinski je led pronađen i na drugim telima Sunčevog sistema, na severnom polu Merkura i na patuljastoj planeti Cerera, navodi BBC.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Indijski naučnici pronašli led na Mjesecu

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Avg.2018

Naučnici su pronašli konačne dokaze koji potvrđuju prisutnost zaleđene vode na površini Mjeseca, prenosi "BBC"...Naslage leda pronađene su na sjevernom i južnom polu Mjeseca te su vjerovatno drevnog porijekla...Za pronalazak je zaslužna indijska misija na mjesec "Chandrayaan-1", čiji su instrumenti...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.