Na pomolu lečenje alergije na kikiriki

Izvor: B92, 19.Nov.2018, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na pomolu "lečenje" alergije na kikiriki

Šestogodišnja Emili Prat je učestvovala u probnom lečenju i sada može da podnese hranu sa tragovima kikirija.

Alergija na kikiriki se može pobediti tretmanom kojim se tolerancija postepeno povećava, pokazalo je veliko istraživanje.

Pre tretmana, nijedno od 500 dece - od 4 do 17 godina - iz Evrope i Amerike nije moglo da toleriše ni desetinu doze kikirikija.

Međutim, nakon što su godinu dana svakodnevno uzimali male doze, dve trećine njih moglo je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da toleriše barema dva cela kikirikija.

Šestogodišnjakinja Emili Prat rekla je za program BBC Today da je razlika velika. "Nisam mogla da jedem torte na rođendanima, a sada mogu", kaže ona.

Sada može da toleriše oko sedam kikirikija, što znači da je bezbedno da jede hranu koja u sebi ima tragove kikirikija.

Fleksibilna ishrana može da smanji klimatske promene

Mediteranska dijeta pomaže u prevenciji depresije

Opasno prekomerno hranjenje beba

Emilina majka Sofi kaže: "To je bio neprestani stres.

"Bili smo šokirani u kojoj sve hrani ima tragova kikirikija, posebno u hrani koja se smatra dečijom - torte, keksići, sladoledi - i to je bilo baš stresno.

"Stalno smo morali da proučavamo etikete na proizvodima kako bismo bili sigurni da Emili neće pojesti kikiriki.

"Njena alergija je bila ozbiljna i samo malo kikirikija dovelo bi do veoma ozbiljne reakcije.

"To je mnogo uticalo na život naše porodice."

Šef istraživačkog tima iz Britanije profesor Džordž du Tua je ujedno i savetnik u jednoj dečijoj bolnici u Londonu. On kaže:

"Rezultati ovog revolucionarnog istraživanja su veoma obećavajući i govore o tome da ćemo decu koja su alergična na kikiriki moći da zaštitimo od ozbiljnih reakcija i kada mu slučajno budu izloženi.

"Ovo su veoma dobre vesti, posebno imajući u vidu da se broj dece sa ovom alergijom u poslednje dve decenije udvostručio u Britaniji.

"Alergija na kikiriki je veoma teška za decu i njihove porodice, jer moraju da se drže stroge dijete u kojoj nema ni tragova kikirikija.

"Porodice žive u strahu od slučajne izloženosti kikirikiju, jer reakcije mogu biti ozbiljne i čak dovesti do smrti."

Tokom istraživanja učesnici su nasumično podeljeni u dve grupe - jedna grupa dobijala je kapsule pune proteina kikirikija, dok je druga grupa bila kontrolna i oni su dobijali lažni prah. Količina se postepeno uvećavala kako bi se izgradila tolerancija.

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.