Na okupu 61 vojska: Šta vežbaju srpski vikinzi?

Izvor: Mondo, 16.Apr.2018, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na okupu 61 vojska: Šta vežbaju srpski "vikinzi"?

Otvaranjem izdvojenog komandnog mesta u Srbiji, danas je u kasarni "Banjica 2", započela multinacionalna komandno-štabna vežba podržana računarskim simulacijama Viking 18.

Foto: Fonet/MOD

Kako je saopštilo srpsko Ministarstvo odbrane, cilj vežbe je da unapredi obučenost učesnika, vojske, policije i civilnih organizacija, za reagovanja u sadašnjim i budućim multidimenzionalnim kriznim situacijama i mirovnim operacijama.

Oficir odgovoran za planiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << vežbe i vršilac dužnosti načelnika Uprave za obuku i doktrinu, pukovnik Boško Zorić izrazio je zadovoljstvo što nakon dugih i opsežnih priprema, počinje faza izvođenja vežbe, koju organizuju Oružane snage Kraljevine Švedske, a u saradnji sa Oružanim snagama SAD, kao zemlje podrške.

NATO vežba uskoro u Srbiji

Ovo je vežba na tri nivoa, multinacionalna je i multifunkcionalna. Njen koncept podržava planiranje i izvođenje mulinacionalne operacije podrške miru u nestabilnom okruženju, baziranom na sveobuhvatnom pristupu, fokusiranje na saradnji i koordinaciji sa svim relevantnim akterima u zoni operacije, unutar njihovih nadležnosti i skladu sa mandatom misije UN, rekao je pukovnik Zorić.

On je, u ime pripadnika Vojske Srbije, poželeo dobrodošlicu pripadnicima oružanih snaga SAD, Švedske, Austrije, Makedonije, BiH, Jermenije, Kazahstana, Moldavije, kao i predstavnicima međunarodnih i domaćih organizacija, navodi se u saopštenju.

DESANT: Srpski i američki padobranci zajedno skaču

Rukovodilac vežbe i načelnik Centra za obuku putem simulacija, koji danas obeležava osam godina postojanja, pukovnik Mico Branković, predstavio je scenario i glavne dogažaje i podsetio da je reč o najvećoj komandno-štabnoj distribuiranoj vežbi koja se organizuje u svetu, u kojoj učestvuju predstavnici 61 zemlje.

Glavno komandno mesto je u Švedskoj, a izvodi se i na izdvojenim komandnim mestima, u Srbiji, Bugarskoj, Irskoj, Finskoj i, prvi put ove godine, u Brazilu.

Ove godine ukupan broj učesnika u svetu je tri hiljade, dok je kod nas učešće uzelo 108 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, 40 pripadnika stranih oružanih snaga i 57 pripadnika policije i vladinih i nevladinih organizacija.

Vežba Viking 18, koja traje do 26. aprila jedna je od najvećih međunarodnih vežbi na kojima je do sada učestvovala Vojska Srbije.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Počela komandno-štabna vežba "Viking 18"

Izvor: RTS, 16.Apr.2018

U kasarni "Banjica 2", počela je vojna, komandno-štabna vežba, podržana računarskim simulacijama "Viking 18". To je jedna od najvećih međunarodnih vežbi na kojima je Srbija učestvovala i traje deset dana. . Sa 3.000...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.