Na mestu fabrike smrti pevaćemo Bože pravde

Izvor: B92, 19.Avg.2016, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Na mestu 'fabrike smrti' pevaćemo 'Bože pravde'"

Banjaluka -- Naša pobeda je u tome što ćemo svi biti ujedinjeni i što ćemo na tom mestu pokazati da umemo da sačuvamo i svoj rod i mir, poručio je premijer Aleksandar Vučić.

"Na mestu gde su ustaše pravile svoju 'božju državu' ubijajući decu i ljude samo zato što su Srbi mi ćemo da pevamo 'Bože pravde' i da pokažemo da umemo da sačuvamo svoj rod i mir", rekao je Vučić u izjavi Tanjugu po dolasku u Banjaluku uoči obeležavanja 75 godina od osnivanja koncentracionog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << logora NDH u Jasenovcu.

On je, uoči komemorativnog skupa u Donjoj Gradini istakao da je današnji dan veoma važan jer se obeležava 75 godina od nastanka, kako je rekao, "fabrike smrti" za Srbe, Jevreje i Rome logora Jasenovac, koji je pravljen u ime ustaške "civitas dei", odnosno božje države.

"Ali ono u čemu jeste naša pobeda, to je da ćemo svi biti ujedinjeni danas i da ćemo na mestu gde su oni pravili svoju 'božju državu', ubijajući decu i ljude samo zato što su Srbi, pevati 'Bože pravde' i pokazati da umemo da sačuvamo svoj rod, i da nam se više nikada ne dogodi i ponovi Jasenovac, Jadovno, Jastrebarsko niti Oluja", rekao je Vučić.

On je dodao da mu se čini da ćemo uvek imati dovoljno znanja i mudrosti da sačuvamo mir i svoj narod.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je današnji dan važan jer su u obeležavanju 75 godina od formiranja Jasenovca ujedinjeni Srbija i Republika Srpska, odnosno čitav narod.

"U Jasenovcu je ubijeno 500.000 Srba i 200.000 pripadnika drugih naroda. Srbi se tu nisu našli slučajno, niti su bili kolateralna šteta, i to govori o tome da je logor napravljen s ciljem da uništava Srbe u poznatom projektu - jednu trećinu ubiti, jednu trećinu raseliti i jednu trećinu pokatoličiti", istakao je Dodik Tanjugu.

Prema njegovim rečima, ubistvo trećine stanovništva srpske nacionalnosti u Hrvatskoj govori o tome da je to bio svirep plan i koliko je bilo usmereno protiv Srba samo zato što su bili drugi u odnosu na Hrvate.

"Znamo da je prošlo mnogo godina i da je bivša Jugoslavija potisnula istinu o Jasenovcu. I na ovoj generaciji političara i državnika je da učine sve da se ta istina do kraja spozna i da o genocidu saznaju svi koji to nisu hteli ili mogli da saznaju prethodnih godina", naveo je Dodik.

Vučić i članovi vlade su oko 18 sati stigli na aerodrom u Banjaluci, odakle su krenuli u Donju Gradinu, gde će biti obeleženo 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru Jasenovac.

U Spomen-području Donja Gradina u 19.30 minuta počeće državna manifestacija povodom obeležavanja 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru Jasenovac.

Nakon istorijskog časa i recitala, skupu će se obratiti Vučić i Dodik.

Donja Gradina bila je deo sistema ustaških koncentracionih logora, čije je središte bilo u Jasenovcu, u Hrvatskoj, koji je osnovan 21. avgusta 1941. godine.

Nakon više neuspešnih pokušaja proboja iz logora, preostali logoraši su 22. aprila 1945. učinili još jedan napad koji je doneo slobodu manjem broju njih.

Trupe jugoslovenske Druge armije ušle su u napušteni logor Jasenovac 2. maja iste godine.

Pre nego što su napustili logor u Jasenovcu, ustaše su likvidirale sve preostale zatočenike, devastirale deo građevina i pokušale da unište tragove svojih zločina, navodi se u saopštenju Odbora.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.