Na fakultet, ubuduće, samo ko ima love!

Izvor: Mondo, 31.Maj.2018, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na fakultet, ubuduće, samo ko ima love!

Prosečni student u Srbiji danas ima 23 godine, ženskog je pola, ne radi tokom studiranja, živi sa roditeljima, mesečni troškovi su joj 34.000 dinara... Već "sutra" fakultetsko obrazovanje više neće biti dostupno svima iz "srednje klase"

Foto: MONDO/Mario Milojević

Ovakvi pesimistični rezultati su zaključak istaživanja koje je danas predstavljeno u okviru projekta Eurostudent.

Koordinator istraživanja za Univerzitet u Beogradu Dragan Stanojević >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << kazao je da je istraživanje sprovedeno na reprezentativnom uzorku studenata svih državnih i privatnih fakulteta i na svim univerzitetima u Srbiji.

Ne okretati glavu

Savetnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tatjana Cvetkovski istakla je na promociji rezultata istraživanja Eurostudent da u Srbiji postoji veliki demografski problem koji utiče na visoko obrazovanje. "Svake godine u Srbiji umre 35.000 ljudi, a prosečna starost je 42 godine. Zato moramo uključiti veći broj stanovništva u visoko obrazovanje. Ministarstvo prosvete će u svoj program uključiti rezultate ovog istraživanja", rekla je Cvetkovski.

"Istraživanje je usmereno na socijalnu dimenziju studenata u Srbiji. Prema rezultatima čak 96 odsto studenata potpuno finansijski zavisi od roditelja, što je velika razlika u odnosu na studente u Evropi. To pokazuje da studiranje u Srbiji zavisi potuno od finansijskog stanja roditelja, pa će studiranje postati privilegija bogatih i srednje klase", rekao je za agenciju Beta Stanojević.

Prema njegovim rečima, više od 50 odsto studenata živi kod roditelja, 40 odsto iznajmljuje smeštaj, a 10 odsto studenata živi u domovima.

"U odnosu na studente u Evropi studenti iz Srbije malo putuju zarad učenja, čak manje od dva odsto studenata je bilo u inostranstvu i vratilo se. Zemlje u koje putuju su Nemačka, Austrija, Italija i Španija", istakao je Stanojević.

On je dodao da studenti u Srbiji, za razliku od studenata u Evropi, nemaju priliku da rade tokom studija.

Studiranje uz mog ugla: Provincijalka u Beogradu

"To što studenti u Srbiji ne rade nije razlog u tome što su studenti lenji, već je sistem obrazovanja u Srbiji takav da ne dozvoljava rad tokom studiranja, budući da su prisustva na predavanjima i vežbama na fakultetima obavezna. Drugi problem je što naše tržište rada nema fleksibilno radno vreme niti poslove na kojima bi mogli studenti da rade.

Švedska od 2019. prima hiljade studenata iz Srbije

Istraživanje Eurostudent sprovodi se u Evropi svake druge godine.

U Srbiji je istraživanje sproveo Univerzitet u Beogradu, a rezultate je predstavio HERE tim u saradnji sa fondacijom Tempus.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

IMA 23 GODINE, NE RADI, A TROŠI 34.000 Ovako izgleda prosečan srpski student

Izvor: Blic, 31.Maj.2018

Ima 23 godine, živi sa roditeljima od kojih je bar jedan fakultetski obrazovan, mesečno potroši 34.000 dinara, ali ne radi tokom studiranja - ovako izgleda prosečan student u Srbiji.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.