Na današnji dan rođen Zoran Đinđić

Izvor: Press, 01.Avg.2013, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na današnji dan rođen Zoran Đinđić

Đinđić je rođen 1952. godine u Bosanskom Šamcu. Završio je Devetu gimnaziju u Beogradu, studirao je filozofiju i paralelno je pohađao i predavanja iz istorije umetnosti, sociologije i ekonomije.
U periodu od 1977. do 1990. godine boravio je u Nemačkoj na više univerziteta i instituta društvenih nauka - Konstanc, Bon, Frankfurt. Zoran Đinđić je 1979. je doktorirao na Univerzitetu u Konstancu na tezi “Problemi utemeljenja kritičke teorije društva” kod Jirgena Habermasa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Press << /> Jedan je od osnivača Demokratske stranke u kojoj je u septembru 1990. godine izabran za predsednika Izvršnog odbora, a u januaru 1994. za predsednika te stranke. Bio je poslanik u prva tri višestranačka saziva Narodne skupštine i u Veću republika Skupštine SRJ.
Đinđić je nakon sudskog  spora sa predsednikom Vlade Republike Srbije Mirkom Marjanovićem, 20. septembra 1996. osuđen na 4 meseca zatvora, uslovno na dve godine. Vrhovni sud Srbije je 9. jula 1998. preinačio ovu presudu i izrekao novu u kojoj je osuđen na 7 meseci zatvora, uslovno na 3 godine.
Nakon niza masovnih protesta zbog toga što je republička vlada poništila izbore tokom 1996/97, Đinđić je 21. februara 1997. postao predsednik Skupštine grada Beograda. Sa Srpskim pokretom obnove Vuka Draškovića i Građanskim savezom Srbije Vesne Pešić stvorio je koaliciju "Zajedno“, koja se raspala samo četiri meseca nakon svoje pobede.
Uloga Zorana Đinđića nakon 5. oktobra bila je od presudnog značaja, a samo godinu dana kasnije postao je primijer Srbije. 
Đinđić je ubijen nastepeništu zgrade Vlade Srbije, usred dana u centru grada, 12. marta 2003. godine, kada je pogođen pucnjem iz snajpera. Njegov telohranitelj Milan Veruović je takođe bio teško ranjen u stomak od drugog hica.
Za ovo ubistvo osuđeno je nekoliko članova Zemunskog kriminalnog klana, a politička pozadina ubistva do danas nije rasvetljena.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.