Na čelu Zelenih, Nemac turskog porekla

Izvor: RTS, 15.Nov.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na čelu Zelenih, Nemac turskog porekla

Džem Ezdemir je na Kongresu partije zelenih izabran za kopredsedavajućeg stranke i to je prvi put da se na čelu jedne nemačke partije našao političar stranog, u ovom slučaju turskog porekla.

Za Ezdemira, sina turskih gastarbajtera, rođenog 1965. godine u Bad Urahu u Nemačkoj, je na Kongresu u Erfurtu glasalo 79,2 odsto delegata.

Istovremeno je za drugog kopredsedavajućeg potvrđena dosadašnja šeficia Zelenih Klaudije Rot.

Duo Rot-Ezdemir će u naredne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dve godine voditi zelene, partiju bivšeg šefa nemačke diplomatije Joške Fišera i članicu vladajuće koalicije, a danas, po snazi, najslabiju opozicionu partiju u Bundestagu.

Izbor 42-godišnjeg Ezdemira za šefa partije je očekivan sa velikim nestrpljenjem.

Ezdemir, oženjen argentinsko-nemačkom novinarkom Tijom Kastro sa kojom ima jednu kćerku, je zatražio posle izbora od svoje stranke da se profilira kao "igrač nasuprot velike koalicije".

Izborom Ezdemira dolazi do smene jedne generacije u partiji zelenih, ocenjuje štampa, koja podseća na interesovanje ovog političara vezana za pitanje integracije stranaca u Nemačkoj.

Ezdemir je u partiju Zelenih stupio 1981. i važi za pripadnika levog krila inače levičarske stranke.

Novi kopredsednik je evropski parlamentarac, a bio je, između ostalog, i poslanik stranke Zelenih u nemačkom Bundestagu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.