Na aukciji savršeni dijamant od 102 karata

Izvor: Blic, 14.Mar.2013, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na aukciji "savršeni" dijamant od 102 karata

Jedan od "najsavršenijih" dijamanata na svetu, novi bezbojni dijamant u obliku kruške, težak 101,73 karata biće stavljen na prodaju 15. maja u Ženevi, saopštila je aukcijska kuća "Kristis" koja će biti organizator licitacije.

Dijamant je bio težak 236 karata kada je pronađen u rudniku Džvaneng u Bocvani, a njegovo brušenje je trajalo 21 mesec, navodi se u saopštenju.

- Dijamant je izvajan poput umetničkog dela - kazao je Rahul Kadakija, šef Kristijevog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odeljenja za drago kamenje u Švajcarskoj i Americi.

On je dragulj opisao kao "jedan od najlepših belih dijamanata koji je Kristi ikada imao čast da ponudi na prodaju".

Povezane vesti: Najveći dijamant na svetu vredi 20 miliona dolara

Osoba koja će 15. maja kupiti dijamant imaće privilegiju da ga imenuje.

Američki gemološki institut je dijamantu dao najvišu "D" ocenu za boju, kao i najvišu ocenu za čistoću, saopštila je kuća Kristi, ujedno hvaleći "apsolutnu simetriju" dragog kamena.

U ovoj kategoriji, apsolutni šampion je Kulinan ili Velika zvezda Afrike koji je pronađen 1905. u Južnoj Africi, a danas krasi britanski imperijalni skiptar.

Prošlog novembra, Kristi je na aukciji u Ženevi prodao 76-karatni dijamant nadvojvode Jozefa za 21,5 miliona dolara, a u maju 2011. 56-karatni dijamant u obliku srca za 10,9 miliona dolara.

Dijamant Elizabet Tejlor, koji je takođe iz D kategorije, ali je težak svega 33,19 karata, prodat je za 8,8 miliona dolara na aukciji održanoj u decembru 2011. u Njujorku.

Pre nego što će biti stavljen na prodaju u Ženevi, novi dijamant će tokom aprila biti izložen u Njujorku, a zatim u Hong Kongu.

Povezane vesti: Rihterova slika prodata za 34 miliona dolara Bondov "aston martin" prodat za skoro 400.000 dolara Istorijski dijamant na aukciji za 15 miliona dolara Prodaje se 28 fotografija koje je čuveni Anri Kartije-Breson poklonio štamparu iz Foče Prodat najveći žuti dijamant na svetu

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jedan od najsavršenijih dijamanata na svetu biće stavljen na prodaju 15. maja u Ženevi

Izvor: GdeInvestirati.com, 14.Mar.2013

ŽENEVA - Bezbojni dijamant u obliku kriške, od 101,73 karata biće stavljen na prodaju 15. maja u Ženevi. dijamant, Ženeva, Read More..

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Najveći dijamant na svetu procenjen na 20 miliona dolara!

Izvor: Svet, 14.Mar.2013

Nakon obrade koja je trajala 21 mesec u juvelirnici “Kristis” prelepi dijamant od 101.73 karata u obliku kruške uskoro će biti ponuđen na prodaju, a procenjuje se da će dostići cenu od čak 20 miliona dolara. Zaposlena u aukcijskoj kući “Kristis” drži dijamant vredan 20 miliona dolara...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.