Na VMA i drugi mladić privođena na Kosovu

Izvor: Mondo, 10.Jan.2013, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na VMA i drugi mladić privođena na Kosovu

Na Vojnomedicinsku akademiju danas je primljen Darko Trbuljevac, još jedan od mladića koje je posle Božićne liturgije u Gračanici privela kosovska policija. Darko Vlasaj, primljen juče, oseća se bolje.

Načelnik Vojnomedicinske akademije prof. dr Marjan Novaković rekao je Tanjugu da je mladić primljen na Klinici za maksilofacijalnu hirurgiju, sa povredama maksilofacijalne regije.

Na Kliniku za urologiju Vojnomedicinske akademije juče je iz mitrovačke bolnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << primljen Darko Vlasaj sa povredama mokraćne cevi, uretre.

Juće je na VMA primljen Darko Vlasaj i načelnik Klinike za urologiju VMA prof. dr Novak Milović rekao je danas da se on bolje oseća i za sada nema potrebe za hirurškom intervencijom, ali da su neophodna dodatna ispitivanja i praćenje zdravstvenog stanja pacijenta.

"Pacijent je primljen sa povredom mokraćne cevi, uretre, ali i sa povredama mekih tkiva. Za sada je dobro, bez potrebe za hirurškom intervencijom , ali sa potrebom da se dalje ispituje i prati", rekao je dr Milović.

On je dodao da kao dalekosežna posledica može doći do suženja mojkraćnog kanala, što bi kasnije iziskivalo i operaciju.

Vlasaj (30), koji je sinoć iz bolnice u Kosovskoj Mitrovici prebačen na VMA, rekao je Tanjugu da se danas oseća bolje, ali da i dalje ima bolove i otežano mokri.

Još su mu pred očima, kako navodi, slike policajaca koji su ih tukli nakon privođenja.

"Naredili su mi da se okrenem i počeli da udaraju u međunožje govoreći "nećeš više imati decu" i ja sam pao na pod. Zatim su me uveli u jednu prostoriju udarali i terali da potpišem izjavu. Nisam hteo, ali su me tukli pa sam na kraju potpisao", naveo je on.

On kaže da su nakon potpisivanja izjave prebačeni u drugu stanicu gde su se prema njima korektno ponašali.

"Sutradan je po nas došla policija da nas vodi u sud. Udarali su pendrecima u maricu kako bi nas zastrašili, a batine su ponovo nastavljene sve do izlaza iz zgrade, a zatim nastavljene u marici", ispričao je ovaj mladić.

On kaže da će nastaviti da živi na Kosmetu i dodaje da će pravda izaći na videlo.

Vlasaj (30) je iz Leposavića, iz mešovitog braka, najteže povređeni od desetorice mladića koji su privedeni.

Kosovska policija je na Božić privela desetoricu Srba sa severa Kosova, navodno zbog remećenja javnog reda i mira i nepoštovanja policijske naredbe u vreme posete Kosovu direktora Kancelarije za KiM Aleksandra Vulina.

Uhapšeni Srbi su preksinoć pušteni iz policijskog pritvora u Prištini, a dvojica su zatražila pomoć u bolnici u severnom delu Kosovske Mitrovice, posle čega je Vlasaj sinoć prebačen na VMA.

Policija Kosova zatražila je danas od Policijskog inspektorata Kosova (PIK) da započne nezavisnu istragu povodom navoda o maltretiranju Srba privedenih na Božić.

Razlog za to je činjenica da je Euleks dobio žalbu Srba, privedenih 7. januara u Gračanici.

“Policija Kosova je u cilju prioritetnog i ozbiljnog tretiranja ovog slučaja zatražila početak nezavisne istrage PIK-a”, kaže se u saopštenju Policije Kosova.

U saopštenju Policije Kosova se kaže da su povodom ovih navoda zvali i organe pravosuđa, odgovorne zvaničnike kako bi dobili zvanične informacije o ponašanju policijskih zvaničnika u objektu suda.

"Isti su putem izveštaja, zapisnika i u izjavama potpisanim od strane privedenih osoba kazali da su pravilno i profesionalno tretirani od strane policijskih zvaničnika", kaže se u policijskom saopštenju.

"Celokupno delovanja policije je vršeno u skladu sa principima, procedurama i zakonskim ovlašćenjima i ni na koji način PK nije vršila nasilje nad pritvorenima i takve izjave nisu istinite", kaže se u saopštenju.

Takođe se ističe da se "Policija Kosova u vršenju svojih zadataka ponaša profesionalno i odgovorno i tretira sve građane bez obzira na etničku, rasnu, versku ili polnu pripadnost, poštujući u svakom trenutku prava svake osobe".

(agencije/MONDO, foto: posle liturgije, Tanjug, Tanja Valič)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Još jedan mladić prebačen na VMA

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Jan.2013

BEOGRAD - Darko Trbuljevac, jedan od desetoro Srba koje je kosovska policija uhapsila i pretukla poslije božićne liturgije u manastiru Gračanica, primljen je danas na Vojnomedicinsku akademiju /VMA/ u Beogradu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.