Na Tari uhvaćena tri mrka medveda

Izvor: N1 televizija, 02.Avg.2016, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Tari uhvaćena tri mrka medveda

Na području Nacionalnog parka Tara uhvaćena su i markirana tri mrka medveda, koja će biti praćena naredne tri godine, saopštila je Svetska organizacija za prirodu (WWF).

Dve ženke mrkog medveda, težine 119,3 i 162,5 kilograma i jedan krupan mužjak od 207,4 kilograma, uhvaćeni su u blizini dva hranilišta namenjena medvedima. Životinje su bezbedno uspavane i pod stalnim veterinarskim nadzorom uzeti su im standardni uzorci krvi, dlake kao i morfometrijski parametri. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<

Očekuje se da će tokom naredne tri godine, ogrlice stavljene na ove dve ženke poslati preko 40.000 preciznih lokacija (koordinata) što će omogućiti njihovo praćenje u realnom vremenu, a samim tim i bolje podatke o potrebama i pretnjama ove zaštićene vrste.

Akcija je deo projekta koji sprovodi WWF "Zaštićena područja za prirodu i ljude", čiji je cilj da se na terenu ostvare vidljivi pomaci u zaštiti i očuvanju divljih vrsta i njihovih staništa.

WWF intenzivno radi na praćenju i prikupljanju podataka o brojnosti mrkih medveda, njihovom kretanju i rasprostranjenju, uz primenu najsavremenije tehnologije.

Projekat "Zaštićena područja za prirodu i ljude" započet je u oktobru 2015. i trajaće do oktobra 2019. godine, a finansira ga Švedska međunarodna razvojna agencija - Sida.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.