Na Svetski dan mentalnog zdravlja: Ravnodušnost je zarazna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Okt.2009, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Svetski dan mentalnog zdravlja: Ravnodušnost je zarazna

BEOGRAD - Svetski dan mentalnog zdravlja, 10. oktobar, danas se Srbiji obeležava nizom prigodnih manifestacija.

Osim u Beogradu, Svetski dan mentalnog zdravlja biće obeležen i u Novom Sadu, Valjevu, Kragujevcu, Nišu, Subotici, Zrenjaninu, Vršcu, Vrbasu, Ruskom Krsturu, Kuli i Kucuri.

Povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja, humanitarna organizacija "Karitas" i Ministarstvo zdravlja Srbije pokrenuli su antistigma kampanju pod nazivom "Otvorimo vrata", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa podnaslovom "Duševna oboljenja nisu zarazna, ali ravnodušnost jeste".

Kampanju sprovodi "Karitas", u saradnji sa Nacionalnom komisijom za mentalno zdravlje i Ministarstvom zdravlja, a u partnerstvu sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), Kancelarijom SZO u Srbiji, Ministarstvom rada i socijalne politike i dobrotvornim fondom Srpske pravoslavne crkve "Čovekoljublje".

Svetski dan mentalnog zdravlja obeležava se od 1992. godine.

Depresija uskoro na prvom mestu

Prema podacima SZO, 12 odsto svetske populacije ima neki mentalni problem, a 450 miliona ljudi u svetu ima potrebu za dobrim uslugama radi poboljšanja mentalnog zdravlja.

Najčešći poremećaji koji dovode do teške invalidnosti depresija, zloupotreba supstanci, shizofrenija, epilepsija, Alchajmerova demencija, mentalna retardacija i mentalni poremećaji detinjstva i mladosti.

Stručnjaci upozoravaju da se do 2010. godine očekuje da će po broju obolelih depresija biti na prvom mestu, kao i da će se kod 25 odsto stanovništva tokom njihovog života razviti neki mentalni poremećaj.

Zbog zabrinjavajućih podataka, stručnjaci ukazuju da bi pacijenti trebalo više da koriste usluge lekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kao i da je neophodno posebnu pažnju posvetiti destigmatizaciji obolelih i lekara kojih ih leče u čemu mediji treba da imaju važnu ulogu.

"Otvorimo vrata" na Adi

Na beogradskoj Adi Ciganliji je povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja održana šetnja za mentalno zdravlje u okviru kampanje "Otvorimo vrata" humanitarne organizacije Karitas i Ministarstva zdravlja Srbije.

Na šetalištu pored jezera bili su postavljeni štandovi različitih udruženja koja se bave podrškom osobama sa teškoćama u mentalnom zdravlju koje su i učestvovale u šetnji.

Držvani sekretar u Ministarstvu zdravlja Periša Simonović rekao je okupljenima pre početka šetnje da je Svetski dan mentalnog zdravlja dan kada zaposleni u zdravstvu sumiraju svoje rezulate.

Simonović je istakao značaj pružanja pomoći osobama sa mentalnim tesksoćama i ocenio da će današnja šetnja biti šetnja sreće i zadovoljstva koja se nikada neće prekinuti.

Paolo Sera iz humanitarne organizacije Karitas rekao je da je važno što u današnjoj šetnji učestvuju korisnici usluga koji su i protagonisti akcije, i to što su došli mnogi iz psihijatrijskih bolnica koji danas "prestaju da budu pacijenti i postaju građani".

Direktor Javnog preduzeća Ada Ciganlija Zoran Gajić rekao je da je to beogradsko izletište odlično mesto za fizičku i mentalnu relaksaciju.

Slaviša Janković iz Sekretarijata za zdravstvo rekao je da osobe sa mentalnim teškoćama mogu biti društveno korisni članovi društva.

Prema rečima Dragana Jugovića iz udruženja Duša, Svetski dan mentalnog zdravlja je veliki dan za ljude sa mentalnim poteškoćama i prilika da se čuju njihovi problemi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Danas je Svetski dan mentalnog zdravlja

Izvor: Blic, 10.Okt.2009

Svetski dan mentalnog zdravlja, 10. oktobar, danas će u Srbiji biti obeležen nizom prigodnih manifestacija...U Beogradu, na Adi Ciganliji, biće održana šetnja za mentalno zdravlje u okviru kampanje "Otvorimo vrata"...Učesnicima će se obratiti državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Periša...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.