Na Kosovu postoji potencijal za terorizam

Izvor: Radio 021, 21.Sep.2014, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Na Kosovu postoji potencijal za terorizam"

Zamenik glavnog tužioca kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova Džonatan Ratel rekao je da na KiM postoji verski ekstremizam i potencijal za terorizam.

On je istakao da je takva situacija gde god postoji visoka nezaposlenost, hronično siromaštvo i malo mogućnosti za bolji život. Frankfurtske vesti podsećaju da je ta kancelarija nadležna upravo za istragu i podizanje optužbi kada je reč o slučajevima povezanih sa terorizmom, a da trenutno sprovodi dve odvojene istrage. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Ratel očekuje da će uskoro biti okončane, a nadležni tužilac KSTK-a predstaviće optužnice. "Trenutno, KSTK sprovodi dve krivične istrage koje uključuju određen broj ljudi. Istrage se razvijaju i očekujem optužnice u bliskoj budućnosti. Reč je o veoma ozbiljnim optužbama koje se odnose na učestvovanje i regrutovanje za terorističke aktivnosti. Ne mogu da pričam o istragama koje su u toku, ali mogu da kažem da sa kosovskom policijom imamo veoma dobru saradnju, kao i sa drugim agencijama koje pomažu oko prikupljanja dokaza i daju druge forme asistencije", objasnio je Ratel.

On je dodao da postoji velika zabrinutost zbog ekstremističkih aktivnosti u čitavoj Evropi, koja se, kako kaže, "suočava sa fenomenom priključivanja mladih osoba, uglavnom muškaraca, u konflikte na Bliskom istoku, pre svega u Siriji i Iraku".

"Kako i u drugde u Evropi, i ovde smo veoma zabrinuti jer mladi muškarci, obmanuti i zavedeni od strane ekstremističkih elemenata, odlaze da se bore za ono što smatraju religijskim pozivom", dodao je Ratel.

Pojedini imami na Kosovu učestvuju u vrbovanju mladića da se priključe terorističkim aktivnostima stare, pa je pitanje može li se to dokazati u meri da dobije sudski epilog.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

ZAMENIK TUŽIOCA RATEL: Verski ekstremizam na Kosovu vodi u terorizam!

Izvor: Kurir, 21.Sep.2014

“Prava pretnja je religijski i politički terorizam. Da li će osobe odlučiti da putuju u neku stranu zemlju i tamo se uključe u konflikte ili imaju ekstremističke poglede dok su na Kosovu, ne pravi razliku. Upravo su ti njihovi pogledi ono što pokreće te stvari i jako smo zabrinuti zbog njihovih...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.