Na Kopaoniku ništa novo

Izvor: BKTV News, 08.Mar.2012, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Kopaoniku ništa novo

Pet stotine okupljenih biznismena, državnih čelnika i ekonomista zasad nisu javnosti sa biznis foruma na Kopaoniku uputili i „naconalni biznis plan“! I zato – na Kopaoniku ništa novo.
Svako gleda da opravda svoju poziciju i da ne „talasa previše“ pred zahuktavanje izborne kampanje, koja će i zvanično početi tokom sledeće nedelje.
Za to vreme, zvaničnici međunarodnih finansijskih institucija poručuju: „Ako Srbija ne želi da završi u ambisu, moraće da 'zagrebe' >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << ispod površine i sprovede korenite promene“.
Strani eksperti  navode konkretan primer zašto je to tako: “Doprinos privatnog sektora u BDP-u Srbije je svega 60 odsto, dok je taj udeo u svim zemljama u regionu 70 do 80 odsto“.
Lu Brefor,kao primer, naveo je 'Železnice Srbije', koje bi Srbija mogla da iskoristi kako bi postala centar logističkih usluga koji povezuje zapadnu i istočnu Evropu. Pa ipak, posle osam godina i 1,2 milijarde evra direktnih subvencija, a da ne spominjem državne garancije u vrednosti od 210 miliona evra, prosečna brzina železnice ostaje svega 25 kilometara na sat u komercijalnom transportu“.
E, to je brzina kojom sadašnja Vlada pokušava da Srbiju izvuče iz ambisa.
I u tih „25 km na čas“ leži sva naša tragika, koju će birači morati da razreše poslednih dana aprila ili na Đurđevdan, tamo gde će se izbori eventualno ponoviti!
Premijer i ministar finansija, inače, tvrdi da je budžet na izdisaju, pošto je u februaru priliv manji od očekivanog i da će da „zavede štednju“. On je stidljivo saopštio da će privredni rast biti ne 1,5 odsto, već DO 0,5 odsto.
Dakle, tri puta manji. A budžet je na osnovu onih 1,5 odsto, usvajan pre samo nešto više od dva meseca!
Tako besmislen promašaj je karaktereističan samo za zemlje koje svesno obmanjuju svoju javnost ne bi li se zadržala postojeća garnitura na vlasti.
I, kako sa Kopaonika ne stižu optimističke vesti, niti se neko usudujuje da zagrebe  ispod površine, kako strani eksperti predlažu, evo jedne sugestije.
Zapravo, imao sam priliku da vidim studiju poznatih ekonomista profesora od ugleda i naučnog integriteta u oblasti ekonomije dr Madžara, dr Rankovića, dr Pušare, dr Kovačevića, sa kojima je kao konsultant bio dr Cvjetičanin, pa neka se neko od opozicionih stranaka ohrabri i pozove ih da iznesu svoja zapažanja, jer u kontrolisanim medijima za njih nema pravog prostora.
Mirko Stamenković 
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.