Na Filipinima evakuisano 600.000 zbog tajfuna

Izvor: Mondo, 06.Dec.2014, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Filipinima evakuisano 600.000 zbog tajfuna

Na istoku Filiipina počele su obilne padavine i duva snažan vetar, dok je zbog pretećeg tajfuna "Hagupit" danas odloženo 177 unutrašnjih letova. Sa ostrva Samar i Luson do sada evakuisano približno 600.000 ljudi.

Foto: AP/Aaron Favila

Prema podacima filipinskih aviokompanija, broj otkazanih letova može biti i veći narednih dana, u zavisnosti od jačine stihije, prenela je agencija Kjodo.

Meteorolozi predviđaju da bi centralni deo ostrvskog arhipelaga >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << tajfun mogao da pogodi do kraja današnjeg dana ili sutra ujutro, kao i da bi visina talasa mogla da dostigne 4,5 metara, navodi japanska agencija.

Prema izjavi načelnika nacionalne službe za odbranu od prirodnih nepogoda Aleksandra Pame, sada je sa glavnog ostrva Luson evakuisano približno 600.000 ljudi, a ukupno se planira evakuacija njih više od dva miliona.

Lokalne vlasti uputile su lekove i hranu.

Prema poslednjim podacima, brzina vetra u centru iznosi 50 metara u sekundi sa naletima koji premašuju 70 metara u sekundi.

Filipinske vlasti strahuju da bi se mogla ponoviti situacija slična sa tajfunom "Hajan" iz 2013. godine, kada je poginulo više od 7.000 ljudi.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.