Na Arafatu se moli dva miliona muslimana

Izvor: Mondo, 03.Okt.2014, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Arafatu se moli dva miliona muslimana

Oko dva miliona muslimana iz celog sveta okupili su se na planini Arafat nedaleko od Meke u Saudijskoj Arabiji u molitvi i pokajanju tokom godišnjeg hadžiluka.

Foto: AP Photo/Khalid Mohammed

Boravak na Arafatu vrhunac je hadžskog obreda, a hadžije dan provode u molitvi i traže oprost greha.

Muslimanski vernici veruju da se na današnji dan otvaraju kapije neba, molitve bivaju uslišene, a prošli grehovi oprošteni, prenosi Beta.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Muškarci i žene plakali su otvoreno, ruku raširenih u molitvi, izgovarajući "Ovde sam, Bože, odgovaram na tvoj poziv. Ovde sam".



Hadžiluk je fizički zahtevan i uključuje nekoliko različitih rituala, uključujući i obilaženje sedam puta oko Kabe, centralnog svetilišta islama u Meki, ka kojoj se u molitvi okreću muslimani.

Svaki muslimanski vernik mora bar jednom u životu da ode na hadžiluk u Meku.

Za mnoge hodočasnike, taj put predstavlja veliko životno iskustvo, navodi agencija AP.

Svi muški vernici, bez obzira na bogatstvo i status, obučeni su u sličnu belu odeću, što simbolizuje jednakost pred Bogom tokom hadžiluka.

Žene prekrivaju kosu i nose dugu, široku odeždu, ne šminkajući se i ne ukrašavajući, što im pomaže da se distanciraju od zemaljskih zadovoljstava i sujete.

Veruje se da je prorok Muhamed pre oko 1.400 godina na planini Arafat imao poslednju besedu tokom hadžiluka. On je tada pozvao sve muslimane na jednakost i ujedinjenje.

On je podsetio svoje sledbenike na prava žena, kao i da je svaki muslimanski život i imovina svetinja.

Vernici prate rutu kojom je svojevremeno hodao prorok Muhamed, a samo putovanje ujedinjuje sve muslimane, koji se mole jedni pored drugih u i oko Meke oko pet dana.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.