Na Ahiret preselio akademik Muhamed Filipović

Izvor: SandzakPress.net, 26.Feb.2020, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Ahiret preselio akademik Muhamed Filipović

  Muhamed Filipović, bošnjački akademik i pisac, na Ahiret je preselio sinoć u Sarajevu u 91. godini. Muhamed Filipović je bio predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, član Akademije nauka i umjetnosti BiH i profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Bio je filozofski pisac, teoretičar, esejista i jedan od značajnijih bosanskohercegovačkih filozofa. Muhamed Filipović rođen je u Banjoj Luci. Filipović je u rodnom gradu završio osnovnu i srednju školu. >> Pročitaj celu vest na sajtu SandzakPress.net << Filozofiju je studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu i Zagrebu. Diplomirao je 1952., a doktorirao 1960 godine. Filipović je bio i jedan od osnivača i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), a u vrijeme rata u BiH bio je potpredsjednik Muslimanske bošnjačke organizacije Adila Zulfikarpašića i ambasador Republike BiH u Londonu. Objavio je 14 knjiga, od kojih su neke prevedene na druge jezike. Najveći broj prijevoda doživjela je knjiga “Lenjin – monografija njegove misli”, koja je prevedena na danski, švedski, francuski, bugarski, slovački, italijanski i kineski.

Nastavak na SandzakPress.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BiH: Preminuo akademik Muhamed Filipović

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Feb.2020

Muhamed Filipović, akademik, esejist i jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih historičara, umro je u 91. godini života, potvrdili su za Radio Slobodna Evropa u Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Filipović je rođen 3. augusta 1929. godine u Banjoj Luci. Diplomirao je na...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SandzakPress.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SandzakPress.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.