Na 1.000 stanovnika Beograda, četiri narkomana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na 1.000 stanovnika Beograda, četiri narkomana

BEOGRAD - Gotovo nemoguće je utvrditi broj zavisnika od kokaina, a prema evidenciji Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja, na svakih hiljadu stanovnika u Beogradu dolaze četiri registrovana narkomana, piše današnja "Politika".

Na neslavnoj sceni narkotika u našoj zemlji vladaju ekstazi - psihoaktivni "koktel" amfetamina i LSD-a, i "skank" - genetski modifikovana marihuana nove generacije koja izaziva halucinogena dejstva.

Primarijus dr >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Aleksandar Ramah, naš renomirani psihijatar i dobar poznavalac prilika na narko-sceni Beograda, rekao je da je pre samo nekoliko godina svaki trideseti pacijent dolazio na lečenje zbog razvijene zavisnosti od kokaina, a danas je svaki treći pacijent "navučen" na beli prah.

Istraživanje Evropske agencije za rekonstrukciju, koje je 2006. godine sprovedeno na uzorku od 3.000 učenika drugog razreda srednjih škola u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, pokazalo je da svaka peta tinejdžerka tog uzrasta zloupotrebljava sedative, odnosno da 13 odsto učenika uživa u dimu marihuane.

Podaci iz ove studije govore da oko tri odsto srednjoškolaca koristi tablete ekstazija.

Ramah se slaže da je marihuana i dalje najraširenija ilegalna droga u našoj zemlji i prva "karta" s kojom se putuje u izmenjenu realnost, kao i da više od 90 odsto onih koji koriste narkotike, ulazi u začarani krug droge na prelazu iz osnovne u srednju školu.

"Gram marihuane staje između pet i deset evra, a od te količine mogu da se naprave tri do četiri džointa. Međutim, veliki problem predstavlja činjenica što više od 80 odsto mladih veruje da je to laka, neškodljiva i prirodna droga, koja je čak legalizovana u Holandiji".

"Genetski modifikovana marihuana - „skank", koja je pre nekoliko godina ušetala na naše tržište, ima veći procenat THC (tetra-hidro-kanabiola) i izraženije psihotične efekte. U Londonu je čak zabeleženo nekoliko ubistava koja su počinjena pod halucinogenim dejstvom skanka", upozorava dr Ramah.

Uz marihuanu, sintetički narkotici i dalje uživaju status najpopularnijih droga, a "ekstazi" pilule - hemijska maskota generacije koja je odrastala tokom devedesetih, zadržale su status najpopularnijih "vikend droga" današnjih tinejdžera, navodi "Politika".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.