NVO traže smenu četiri ministra

Izvor: Mondo, 30.Jan.2015, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NVO traže smenu četiri ministra

Asocijacija NVO, Kuća ljudskih prava i demokratije, zatražila je od Skupštine Srbije da zbog rušenja vladavine prava smene ministre Bratislava Gašića, Nebojšu Stefanovića, Nikolu Selakovića i Aleksandra Vulina.

Zasedanje Skupštine Srbije (Tanjug)

Oni zahtevaju od republičkog parlamenta da pokrene proceduru za utvrđivanje odgovornosti i smenu ta četiri ministra jer, kako navode, "već godinama kontinuirano narušavaju pravni sistem države, ruše vladavinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << prava, gaze podelu vlasti i ozbiljno ugrožavaju razvoj demokratije i vrednosti na kojima počivaju Ustav i zakoni Srbije". Kuća za ljudska prava

Osnivači Kuće ljudskih prava i demokratije su Beogradski centar za ljudska prava, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudksa prava YUCOM i Centar za praktičnu politiku.

U saopštenju piše da je ministar odbrane grubo povredio zakone Srbije odbijanjem saradnje sa Zaštitnikom građana i naknadnim neodgovornim odbranama takvog poteza.

Oni navode da je ministar unutrašnjih poslova, "pored činjenice da se priključio napadu na Zaštitnika građana i pokušao svesno da zvanične dokumente MUP-a predstavi kao 'stavove i izjave pojedinaca'", morao biti razrešen odmah nakon navoda da je njegov doktorski rad plagijat.

Ministar pravde izazvao je svojim postupcima i zakonskim predlozima četvoromesečni štrajk advokata i paralizu pravnog sistema u zemlji, zbog čega bi trebao biti smenjen, navedeno je u saopštenju uz podsećanje da je razrešenje Selakovića preporučila i direktorka Agencija za borbu protiv korupcije.

U saopštenju je navedeno i da je Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vulin napravio ogroman broj zakonskih prekršaja poput navodne zloupotrebe u raspodeli sredstava ministarstva i uvođenja prinudnog rada za korisnike socijalne zaštite.

"Skupština Srbije dužna je da se odredi prema ovakvom ponašanju izabranih funkcionera i da pokaže da je stvarno kontrolor izvršne vlasti. Sva odgovornost danas je na poslanicima i oni moraju da pokažu da su dostojni funkcija na koje su ih građani izabrali", piše u saopštenju koje je potpisala 21 organizacija i 25 predstavnika civilnog društva.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.