Izvor: Medijski istraživački centar, 03.Maj.2013, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS pozvao medije na minut tišine

Nezavisno udruženja novinara Srbije (NUNS) i Granski sindikat medija „Nezavisnost“ pozvali su u petak elektronske medije da povodom Svetskog dana slobode medija minutom gromoglasne tišine prekinu program, pročitaju njihov Proglas i time pokažu da su spremni da se bore za profesiju.
U Proglasu se mediji pozivaju da „zajedno, beskompromisno i bez odlaganja“ suprpotstave daljoj eroziji profesije, kako bi se zaustavio pad ugleda novinarstva i položaja novinara.
„NUNS ni ove >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << 2013. godine Srbija nema razloga da sa ponosom obeležava Svetski dan slobode medija, jer punih 19, 14 i 12 godina čeka odgovor na pitanje ko je nekažnjeno ubio Dadu Vujasinović, Slavka Ćuruviju i Milana Pantića i ko godinama nekažnjeno napada novinare i ometa ih u radu“, navodi se u Proglasu.
Kako je navedeno u tekstu, razloga za obeležavanje nema, pošto mediji u Srbiji nisu slobodni, jer njima svakodnevno manipulišu politički i ekonomski mešetari.
U Proglasu se skreće pažnja da je „javni servis vraćen na državne jasle“, dok desetine privatnih medija „čeka na giljotivnu“.
„Koristeći ekonomsku krizu kao izgovor sve vlasti u Srbiji već decenijama medije koriste kao sredstvo za dolaženje i održavanje na vlasti“, piše u Proglasu i dodaje da je vreme da se stvari preokrenu.
NUNS je pozvao medije da pročitaju Proglas i objave ga na ekranima u periodu od 11.55 do 12.00 časova.
Povdom Svetskog dana slobode medija, juče je i Udruženje novinara Srbije (UNS) objavilo svoj Proglas i pozvalo medije da ga pročitaju u pet mitnua do 12 časova.
„Novinari i novinarstvo u Srbiji su u najtežem ekonomskom položaju u svojoj novijoj istoriji“, navedeno je u Proglasu UNS-a.
UNS je zatražio da „retoričku spremnost“ nove vlasti da se država povuče iz vlasništva u medijima prate i zakonske garancija da će novac iz budzeta ostati i dalje dostupan medijima kroz nezavisno projektno finanasiranje.

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.