Izvor: B92, 19.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS ponovo reaguje na tekst

Beograd -- NUNS je ponovo reagovao na najavu da će Glas javnosti još jednom izdati dodatak u kome se negira zločin u Srebrenici.

Nezavisno udruženje novinara Srbije navodi da ima obavezu da upozori na kršenje elementarnih standarda novinarske etike i profesionalnog postupanja novinara. Zaprepašćujuće je "da se javna polemika o dodatku 'Glasa javnosti' - 'Lična karta Srebrenice' svela na samo tri reakcije".

U saopštenju se podseća da su se zasad oglasile predsednica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << NUNS-a Nadežda Gaće, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko i glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte.

NUNS je ukazao da se "Glas javnosti", najavljujući za sutra re-izdanje ovog dodatka, javno obračunao sa njima, opisavši ih kao "tri gospođe iz mešovitog haško-srpskog društva za prinudnu katarzu Srba i Srbije".

U saopštenju NUNS-a se ističe da su Gaće, Biserko i Del Ponte jedine tri osobe sa javne scene koje su reagovale na tu "grubu relativizaciju zločina u Srebrenici i pokušaj medijskog poništavanja nedavno donete presude Međunarodnog suda pravde u Hagu".

"Politički reprezenti javnosti, prevashodno stranke, koje su na promociji evropske Srbije i obračuna sa prošlošću stekle mandate u Narodnoj skupštini Srbije, očigledno su previše zauzete podelom vlasti da bi se bavile srebreničkim kosturima i postsrebreničkim duhovima", smatra NUNS.

"O presudi koja se može i akterima i ekspertima i širokoj javnosti dopadati ili ne, bespredmetno je raspravljati, bilo da raspravu zapodeva 'Glas javnosti', bilo oni koji se zalažu za katarzu", naveo je NUNS.

NUNS podseća da je ratni zločin iz jula 1995. nad više od sedam hiljada Bošnjaka u Srebrenici presudom proglašen genocidom, a Srbija odgovornom što genocid nije sprečila i kaznila počinioce.

"Nesporno je, naravno, pravo medija, kako onih koji su oduvek imali epitet patriotskih, tako i onih kojima su te nazovipatrote delile izdajničke etikete, da se opredeljuju, da različite teme obrađuju i prezentiraju na različit način. Ali, ono što i jedne i druge obavezuje jesu - objektivnost, obaveza da ne obmanjuju javnost i odgovornost za objavljenu reč", navedeno je u saopštenju.

NUNS ističe sa "nema nameru da polemiše o stvarima o kojima je polemika izlišna, a još manje da izigrava savest Srbije, ali ima obavezu da upozori na kršenje elementarnih standarda novinarske etike i profesionalnog postupanja novinara, što je činio i što će nastaviti da čini".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.