NUNS: Tasovac može da računa na nas u reformama

Izvor: RTS, 05.Sep.2013, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS: Tasovac može da računa na nas u reformama

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozdravilo izbor Ivana Tasovca za ministra kulture i informisanja. Očekujemo da će se sa promenama u Ministarstvu ubrzati proces medijskih reformi koje već dramatično kasne, saopštava NUNS. Izbor Ivana Tasovca za ministra kulture i informisanja pozdravilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije, i navelo da očekuje da će se sa promenama u Ministarstvu ubrzati proces medijskih reformi koje već dramatično kasne.

NUNS je u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << upozorio da spora primena Medijske strategije, koja se ogleda, pre svega, u zastoju u izradi i donošenju medijskih zakona, ozbiljno dovodi u pitanje ne samo opstanak velikog broja medija, već utiče u velikoj meri na činjenicu da je građanima uskraćeno osnovno

pravo na objektivno i nepristrasno informisanje.

Postojeću situaciju karakteriše nedopustiv pad profesionalnih standarda u izveštavanju najvećeg broja medija, što je, uglavnom, posledica neregularnih uslova na tržištu.

"Prevelik i nedefinisan uticaj države, neravnopravan status medija, nerešeno pitanje finansiranja javnih servisa, kao i druga nerešena pitanja na kojima je insistirala medijska zajednica, ne stimulišu istraživačko i analitičko novinarstvo", navodi se u saopštenju.

NUNS je ocenio da su posledice takvog stanja sve češća kršenja Etičkog kodeksa, tabloidizacija medijske scene, povećan pritisak i ogoljena instrumentalizacija sredstava javnog informisanja i sve teži položaj novinara, koji su slabo plaćeni, uplašeni i pod velikim pritiskom.

Nezadovoljan brzinom kojom se sprovode medijske reforme, NUNS od novog ministra kulture i informisanja očekuje da preduzme ozbiljne korake u redefinisanju prioriteta u Ministarstvu i ubrza rad na donošenju novih zakona koji moraju biti u skladu sa najboljom evropskom

praksom.

"Ivan Tasovac, novi ministar kulture i informisanja, može računati na podršku NUNS-a ukoliko proceni da možemo doprineti ubrzanju medijskih reformi i stvaranju uslova da ovaj važan segment društva zaista postane četvrti stub demokratije, kao što je to slučaj u svim razvijenim društvima", navodi se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.