NUNS: Preispitati privatizaciju Borbe

Izvor: Blic, 23.Jul.2013, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS: Preispitati privatizaciju Borbe

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je danas nadležne organe da ispitaju sve okolnosti pod kojima je najpre privatizovan, a zatim i ugašen dnevni list "Borba", dok su desetine novinara ostale bez posla i bilo kakvih prava.

To novinarsko udruženje ukazuje da je posebno zabrinjavajuće što neki od bivših novinara ovog lista, i pored pravosnažnih presuda, nisu mogli da naplate svoja dugovanja.

NUNS navodi i da novinari to nisu mogli da urade jer je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Izdavačko preduzeće "Novina Borba", kako je glasilo poslednje poznato ime ove firme, "izbrisanao iz evidencije Agencije za privredne registre 16. januara 2012. godine, bez pravnog sledbenika".

"Borba" jedan od najstarijih jugoslovenskih i srpskih listova. Njen osnivač najpre je bila nekadašnja SFRJ, pa SRJ, zatim Državna zajednica SCG, a od 2004. list i distributivna mreža kioska izdvojeni su iz Kompanije "Borba" i privatizovani.

- "Borba" je prestala da izlazi 2009. godine, a zaposleni su se našli na ulici i bez mogućnosti da dobiju otpremnine ili naplate zaostale plate koje mesecima, pre toga, nisu dobijali - dodaje NUNS.

Grupa novinara i radnika nekadešnjeg lista "Borba" zatražila je juče od nadledžnih institucija da ispitaju, kako tvrde, sumnjivu privatizaciju i gašenje tih dnevnih novina.

Oni su zatražili da se ispita privatizacija i gašenje kojom je, kako kažu, bez aukcije i tendera, znatna imovina Kompanije "Borba" postala najpre manjinski kapital preduzeća "Poslovni klub Borba", a zatim još nekoliko puta menjala vlasničku strukturu putem sumnjivih dokapitalizacija i privatizacija.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NUNS: Preispitati privatizaciju Borbe

Izvor: Akter, 23.Jul.2013

NUNS pozvao nadležne organe da ispitaju sve okolnosti pod kojima je najpre privatizovan, a zatim i ugašen dnevni list "Borba"

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.