NUNS: Novinari u Srbiji siromašni i rade pod pritiscima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Maj.2011, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUNS: Novinari u Srbiji siromašni i rade pod pritiscima

BEOGRAD -

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Granski sindikat medija "Nezavisnost" upozorili su danas na veoma loš materijalni položaj novinara u Srbiji, koji su, pored toga, izloženi i pritiscima i ucenama moćnika.

Povodom 3. maja - Svetskog dana slobode medija, NUNS i sindikat "Nezavisnost" ocenili su da o stanju medijskih sloboda u Srbiji najbolje govori sve dublje siromaštvo medija, novinara i drugih medijskih profesionalaca, koji su tako finansijski ugroženi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "dodatno izloženi pritiscima i ucenama ekonomskih i političkih moćnika".

"Usled ekonomske krize sa medijske scene nestaju mnogi, pre svega lokalni mediji, stotine novinara je ostalo bez radnog mesta, a hiljadama njih, čak i u najbogatijim medijskim kućama, plate su smanjene ili se neredovno isplaćuju", navedeno je u saopštenju.

NUNS i sindikat "Nezavisnost" smatraju da su ključni preduslovi za slobodu medija u Srbiji rasvetljavanje ubistava novinara, zaštita profesionalnih, radnih i ekonomskih prava novinara, podrška istraživačkom novinarstvu i stvaranje uslova za ravnopravnu utakmicu na medijskom tržištu.

"Ni 17 godina nije bilo dovoljno da se otkrije ko je naredio i ubio novinarku Dadu Vujasinović, ni posle 12 godina se ne zna po čijem nalogu je ubijen Slavko Ćuruvija a 10 godina ostaju takođe nepoznati i nekažnjeni nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića", ukazali su predstavnici domaćih novinara.

NUNS i "Nezavisnost" su pozvali sve novinare i druge medijske radnike da odlučno brane svoje pravo na profesionalan rad i pravo javnosti na objektivnu, istinitu i pravovremenu informaciju, a Vladu Srbije da u saradnji sa medijskim asocijacijama pristupi izradi strategije razvoja medija.

Oni su podsetili nosioce vlasti, političare i vlasnike medija da je sloboda informisanja temelj svakog demokratskog društva i garant ostvarenja i zaštite svih drugih sloboda.

Povodom Svetskog dana slobode medija, Ujedinjene nacije pozvale su sve države sveta da zajedno sa UN rade na garantovanju i unapređenju slobode izražavanja u štampi, na elektronskim medijima i internetu, navedeno je u saopštenju.

UN podsećaju da je u protekloj deceniji širom sveta sledeći svoju profesiju život izgubilo više od 500 novinara, a da je samo u 2010. ubijeno njih 60.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.